Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Služby by mali byť prístupnejšie pre osoby so zdravotným postihnutím

Na snímke plénum počas schôdze NRSR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Právna norma definuje rozsah požiadaviek na prístupnosť služieb a ustanovujú sa povinnosti pre poskytovateľov služieb.

Bratislava 15. júna (TASR) – Výrobky a služby by mali byť prístupnejšie, aby sa tak uľahčil nezávislý život osobám so zdravotným postihnutím. Je to cieľom vládneho návrhu zákona o prístupnosti služieb pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorý v stredu posunuli poslanci parlamentu do druhého čítania.

Návrh zákona, ktorým sa transponuje európska smernica, by mal prispieť k riadnemu fungovaniu vnútorného trhu so zameraním sa na prístupnosť určitých výrobkov a služieb. Účelom je zvýšiť dostupnosť prístupných výrobkov a služieb na vnútornom trhu a zlepšiť prístupnosť informácií. Vládnym návrhom zákona sa podporuje úplná a rovnaká účasť prostredníctvom zlepšenia prístupu k bežným výrobkom a službám, ktoré vďaka svojmu pôvodnému dizajnu alebo následnej adaptácii riešia osobitné potreby osôb so zdravotným postihnutím.

Právna norma definuje rozsah požiadaviek na prístupnosť služieb a ustanovujú sa povinnosti pre poskytovateľov služieb. Ďalej sa má upraviť zhoda s požiadavkami na prístupnosť, ako aj predpoklad zhody v súvislosti s harmonizovanými normami a technickými špecifikáciami služieb. Návrh zákona upravuje aj dohľad nad plnením si povinností poskytovateľa služby, kontrolu súladu služieb a stanovuje pokuty za správne delikty.

Európska smernica sa vzťahuje nielen na služby, ale aj na výrobky. Samotné technické požiadavky na prístupnosť výrobkov pre osoby so zdravotným postihnutím sa navrhujú upraviť aproximačným nariadením vlády, teda spôsobom, ktorý je pri posudzovaní zhody výrobkov zaužívaný.

V rámci návrhu by sa mal doplniť aj zákon o vysielaní a retransmisii, mala by sa vymedziť napríklad služba multimodálneho prístupu, povinnosti poskytovateľa tejto služby a tiež rozšíriť postavenie Rady pre mediálne služby ako regulátora. Edukačná publikácia, ktorá je vydaná v elektronickej podobe a používa sa na vzdelávanie v školách, by mala zároveň spĺňať požiadavky na prístupnosť pre osoby so zdravotným postihnutím.

Orgánom dohľadu nad plnením požiadaviek na prístupnosť služieb pre osoby so zdravotným postihnutím a plnením povinností poskytovateľa služieb v súvislosti s uplatňovaním požiadaviek na prístupnosť služieb má byť Slovenská obchodná inšpekcia. Účinnosť zákona sa navrhuje od 28. júna 2025.