Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Gastroprevádzky vo Vranove: Nevieme, čo nás čaká

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Majitelia sa tiež pripravujú na možné konfrontácie so zákazníkmi pri dopytovaní sa na COVID pass.

Vranov nad Topľou 22. augusta (TASR) – Z chodu prevádzok v takzvanej oranžovej fáze COVID automatu sú prevádzkovatelia v okrese Vranov nad Topľou, kde budú nové pravidlá platiť od pondelka 23. augusta, v neistote. "Nevieme, čo nás čaká," zhodli sa majitelia hotela a reštaurácie. S povinnosťou kontrolovať, či je zákazník držiteľom potvrdenia o očkovaní, prekonaní alebo negatívnom testovaní, stotožnení nie sú, obávajú sa reakcií zákazníkov i zvýšeného náporu na personál.

"Prečo, keď sa idete najesť do reštaurácie, by mal čašník vidieť váš občiansky preukaz a ďalšie dokumenty? Osobne sa s tým neviem stotožniť. Nielen ako prevádzkovateľ, ale aj z pohľadu klienta,“ vyjadrila sa pre TASR majiteľka hotela Zelená Lagúna v jednej z rekreačných oblastí pri Domaši Silvia Manduľáková s tým, že gastrosektor chápe, že opatrenia sú potrebné, v podobe, v akej sa majú realizovať, však gastroprevádzkam "sťažujú výkon, prácu a podnikanie". Podobne situáciu vníma aj majiteľ Warano pub and restaurant vo Vranove nad Topľou Marek Jonek. "Rozhodli sme sa síce pre tzv. režim OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní), ja ale nemôžem od nikoho žiadať nejaký papier, je to GDPR. Navyše, môže sa stať, že sa ľudia budú napríklad vyhovárať, že si papier zabudli doma. Naozaj neviem, ako to budeme riešiť," povedal pre TASR.

Podľa Manduľákovej sa štát nariadením kontrolovať COVID pass pri vstupe do gastroprevádzok zbavil zodpovednosti a "hodil ju na plecia prevádzkovateľov". V zahraničí tomu má byť inak. "Čašník kontroluje iba platnú, štátom vytvorenú online registráciu, ale nevidí vaše zdravotné údaje. Plnú zodpovednosť tak nesie za seba sám zákazník," ozrejmila s tým, že kontrolu podrobností registrácie v prevádzkach, pri náhodných kontrolách, vykonávajú regionálni hygienici alebo polícia.

Obaja majitelia sa tiež pripravujú na možné konfrontácie so zákazníkmi pri dopytovaní sa na COVID pass. "Ľudia sú rôzni, majú rôzne reakcie. Nakoniec si to odnesie náš servis a obsluha," podotkla Manduľáková. Obavy z reakcií má vopred už i jej personál. Obaja majitelia sa tiež zhodli, že prípadné "odohnanie si" zákazníkov kontrolou COVID passov môže byť pre niektoré prevádzky až likvidačné.

Manduľaková hovorí aj o zvýšenom nápore práce na personál. "Pri viac ako 12-hodinovej prevádzke, keď máte personál, obsluhu, by sme potrebovali zamestnať ďalších dvoch-štyroch ľudí, ktorí by celý čas kontrolovali len toto. A to je nereálne," ozrejmila s tým, že keďže majú v hoteli viacero reštauračných prevádzok so samostatnými vstupmi, budú od pondelka fungovať v rôznych režimoch a služby poskytovať všetkým.

Jonek sa zas obáva, či sa časom nevyvinie tlak na nezaočkovaný personál. "Mám personál, ktorý nie je očkovaný a očkovať sa ani nechce dať, a ja ho prepustiť nechcem. Zohnať dnes kvalitný personál je naozaj problém," vysvetlil. Podotkol, že svojich zamestnancov si počas uplynulého obdobia, keď boli jeho jediným príjmom len tržby z roznášky jedla, udržal len vďaka úveru.

Ilustračné foto
Foto: TASR


Ubytovacích prevádzok sa podľa Manduľákovej slov prechod na fungovanie v "oranžovom režime" nedotkne, keďže pravidlami OTP sa riadia už od začiatku júna a doterajšiu sezónu aj napriek tomu považuje za úspešnejšiu oproti vlaňajšej. Dosiaľ nezaznamenali ani žiadne rušenia rezervácií.

Od pondelka 23. augusta bude podľa COVID automatu v stupni ostražitosti 12 okresov. Oranžovými sú okresy Banská Štiavnica, Gelnica, Kežmarok, Košice I.-IV., Levoča, Poprad, Spišská Nová Ves, Stropkov a Vranov nad Topľou. Všetky ostatné okresy zostávajú v stupni monitoringu, teda v zelenej farbe.