Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Služby registra exekúcií využilo za 5 rokov vyše 20.000 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ak občan či firma potrebuje z registra výpis použiteľný na právne účely, môže oň požiadať v listinnej alebo elektronickej forme. O výpis doteraz požiadalo 14.367 občanov a 4413 firiem.

Bratislava 11. júla (TASR) - Služby centrálneho registra exekúcií využilo počas jeho päťročnej existencie 20.150 občanov. Priemerne využil každý návštevník možnosť dvoch lustrácií, teda zistení, či v ním sledovanej položke prebieha exekúcia a aké sú jej parametre. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov (SKE) Stanislava Kolesárová.

"Centrálny register exekúcií nájdu občania na webovej stránke www.cre.sk, kde sa môžu zaregistrovať a po uhradení administratívneho poplatku začať vyhľadávať podľa zvolených parametrov," uviedla Kolesárová.

V registri je možné vyhľadávať podľa priezviska a dátumu narodenia alebo bydliska, názvu alebo obchodného mena, IČO alebo spisovej značky súdu, ktorý udelil exekútorovi poverenie na vykonanie exekúcie.

Register je prístupný aj právnickým osobám. Za päť rokov doň vstúpilo 4073 firiem, priemerne si každá z nich zisťovala 580 prípadov. V exekučnej databáze môžu bezplatne vyhľadávať aj orgány verejnej moci. Spoločne zaznamenal centrálny register exekúcií 2.402.528 požiadaviek na lustráciu.

Ak občan či firma potrebuje z registra výpis použiteľný na právne účely, môže oň požiadať v listinnej alebo elektronickej forme. O výpis doteraz požiadalo 14.367 občanov a 4413 firiem.

Vznik centrálneho registra exekúcií schválila Národná rada SR v roku 2014 v rámci zákona o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní. Od 1. januára 2015 sú súdni exekútori povinní zapísať do registra každú novú exekúciu, prípadne aktualizovať údaje už prebiehajúcej a neukončenej exekúcie. Zároveň musia do 14 dní vymazať z registra všetky údaje tých prípadov, ktoré boli právoplatne ukončené. Od 1. júla 2016 je register prístupný verejnosti.