Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Sme rodina: SR má nedostatok produkčných plôch, chýbajú pestovatelia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Andrej Budai

Zástupcovia obchodu predložili podrobnú bilanciu predaja ovocia a zeleniny za rok 2019.

Bratislava 14. júla (TASR) - Z iniciatívy predsedu výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslava Karahutu (Sme rodina) a generálneho riaditeľa COOP Jednota Jána Bilinského sa v pondelok (13. 7.) uskutočnilo pracovné stretnutie za účasti čelných predstaviteľov obchodno–dodávateľského reťazca a slovenských potravinárov. Cieľom stretnutia bolo riešenie otázok a problémov týkajúcich sa zvýšenia podielu domácej zeleniny, ovocia a zemiakov na domácom trhu tak, aby bolo zabezpečené zníženie záporného salda zahraničného obchodu SR s agrokomoditami o 50 % počas obdobia štyroch rokov. Informovalo o tom tlačové oddelenie hnutia Sme rodina.

Zástupcovia obchodu predložili podrobnú bilanciu predaja ovocia a zeleniny za rok 2019, ktorá poukázala na súčasný nedostatok produkčných plôch a nedostatok pestovateľov, a to aj napriek vysokému produkčnému potenciálu Slovenska v pestovaní ovocia a zeleniny mierneho klimatického pásma. "Dosiahnutie cieľov z pracovného stretnutia je podmienené aktívnym prístupom rezortu pôdohospodárstva v oblasti podpôr, produkcie špeciálne rastlinnej výroby a výraznej podpory odbytových organizácií producentov ovocia a zeleniny," zdôraznil Karahuta.

Všetci účastníci pracovného stretnutia žiadajú ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jána Mičovského (OĽaNO) o zabezpečenie dostatočných finančných zdrojov na rozvoj špeciálnej rastlinnej výroby v zmysle schváleného programového vyhlásenia vlády (PVV), kde sa vláda SR zaviazala vytvoriť podmienky na zvyšovanie potravinovej sebestačnosti štátu, podporu malého a stredného podnikania a rozvoj vidieka.

"Sme pripravení byť nápomocní ministrovi pôdohospodárstva pri príprave strategického plánu pre obdobie na roky 2021 až 2027, ako aj pri stanovení priorít Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v oblasti naplnenia záväzkov vyplývajúcich z programového vyhlásenia vlády," dodal predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.