Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Sme rodina: Vyzývame Matečnú, aby pomohla farmárom postihnutým suchom

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Pre Slovenskú republiku je podľa Sme rodina nešťastím, že sa ministerka zložitej situácii v agrorezorte venuje iba na úrovni štatistických výstupov.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS) by nemala farmárov poškodených extrémnym suchom v roku 2017 stavať iba na úroveň štatistickej hodnoty a konečne by im mala poskytnúť pomoc, tak ako iné krajiny EÚ. Uviedlo to opozičné hnutie Sme rodina - Boris Kollár v stanovisku k tzv. zelenej správe MPRV za rok 2017, ktorú schválil vládny kabinet.

"Na dnešnom rokovaní vlády ministerka Matečná informovala o dopadoch sucha v minulom roku. V správe o poľnohospodárstve a potravinárstve SR za rok 2017 uvádza ministerstvo MPRV SR,  že výpadky na tržbách za rok 2017 boli vo výške 20 miliónov eur. Pravda je, že dopad sucha v roku 2017 mal na celom Slovensku za následok výpadok až vo výške 28,6 milióna eur. Tento údaj je výsledkom analýzy vykonanej Štatistickým úradom SR. Na túto pomoc je odkázaných 98 fariem. Straty na úrode mali pre minuloročné extrémne sucho až do 70 %. Tieto spoločnosti zamestnávajú 2500 ľudí, ktorí môžu prísť o prácu, pokiaľ týmto poľnohospodárom štát nepomôže. Preto hnutie Sme rodina už pred mesiacom vyzývalo ministerku pôdohospodárstva, aby na vládu predložila návrh na poskytnutie pomoci," spresnilo hnutie. 

Pre Slovenskú republiku je podľa Sme rodina nešťastím, že sa ministerka zložitej situácii v agrorezorte venuje iba na úrovni štatistických výstupov. "Na rozdiel od okolitých štátov, naše ministerstvo pôdohospodárstva poľnohospodárom, ktorých v roku 2017 postihlo extrémne sucho, do dnešného dňa neposkytlo žiadnu finančnú pomoc a neprijalo ani jediné systémové opatrenie, aby sa zabránilo ďalším vážnym ekonomickým škodám," upozornilo hnutie Sme rodina. V susednom Česku podľa opozičného hnutia vláda farmárom pridelila pomoc na úrovni asi 78,4 milióna eur, poľská vláda pomohla sumou 190 miliónov eur. Rovnako pozitívne sa k požiadavke o pomoc postavila aj maďarská vláda. 

Hnutie Sme rodina pripomenulo, že má pripravený koncept opatrení, ktoré nielen spomalia proces vysušovania krajiny, ale aj obnovia dostatok vody pre potravinovú, environmentálnu a klimatickú bezpečnosť. Slovenskí farmári, ktorí každý rok bojujú s nejakou formou klimatických zmien, okamžite potrebujú naštartovanie nástrojov, ktorými by mohlo byť zachytávanie dažďovej vody v prírode v mieste jej pádu, ďalej dôsledný akčný plán obnovy vody v krajine tak, aby jej bolo dostatok pre ľudí, prírodu, potraviny i zdravú klímu, ako aj prijatie opatrení týkajúcich sa diverzifikácie poľnohospodárskej krajiny a stratégie produkcie potravín.