Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Smer-SD chce rokovať s krajinami V4 o ochrane producentov obilia

Na snímke sprava poslanci NR SR Robert Fico, Ladislav Kamenický a podpredseda NR SR Juraj Blanár (všetci Smer - SD) odchádzajú zo sály po tom, čo neotvorili 104. schôdzu NR SR 19. septembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Zároveň chce s ukrajinskými politikmi zviesť boj o zákaze jeho dovozu na Slovensko.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Pokiaľ bude strana Smer-SD súčasťou vlády, chce iniciovať spoločné rokovanie krajín V4 na ochranu producentov obilia. Zároveň chce s ukrajinskými politikmi zviesť boj o zákaze jeho dovozu na Slovensko. Vyhlásil to v stredu na tlačovej konferencii predseda strany Smer-SD Robert Fico.

"Obnovenie sily a dôveryhodnosti V4 je jedna zo základných zahranično-politických priorít Smeru-SD. Pokiaľ budeme súčasťou vlády, okamžite budem iniciovať spoločné rokovanie krajín V4 na ochranu producentov obilia a ďalších agrokomodít, ktoré sú dnes ohrozené lacným dovozom z Ukrajiny," vyhlásil Fico s tým, že prezidentka SR Zuzana Čaputová a vládni predstavitelia sa podľa neho mali už dávno stretnúť s predsedníčkou Európskej komisie (EK).

Európsky trh je podľa neho zaplavený lacným ukrajinským obilím, ktoré spôsobuje producentom ťažkosti aj pre prudko klesajúce ceny. "Naši poľnohospodári prichádzajú pri jednej tone o 200 eur. Nebudeme schopní umiestniť naše prebytky na trhu EÚ, lebo sú tam ešte lacnejšie zásielky obilia z Ukrajiny," doplnil.

Predĺženie zákazu dovozu niektorých poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny zo strany Slovenska, Maďarska a Poľska je podľa predsedu strany správne. Zároveň označil správanie sa ukrajinských politikov za neseriózne po tom, ako Ukrajina tieto krajiny za predĺženie zákazu zažalovala.

Strana chce taktiež rozšíriť zoznam zakázaných komodít z Ukrajiny. "Sú tu reálne obavy, že sa začína tlačiť na dovoz ukrajinského cukru, ktorý bude spôsobovať problémy v Európe, ale aj na Slovensku," doplnil Richard Takáč.

"Čakám, ako sa bude do 30. septembra tohto roka správať vláda Ľudovíta Ódora. Verím, že neurobí spiatočnícky krok," uzavrel predseda strany.