Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Smer-SD: Sulík nie je spôsobilý na výkon funkcie ministra hospodárstva

Na archívnej snímke poslanec parlamentu SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR – Martin Baumann

Minister hospodárstva podľa Fica nezvládol ani prípravu a otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave EXPO, čím spôsobil Slovensku medzinárodnú blamáž.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Richard Sulík (SaS) je nedôveryhodná a nespôsobilá osoba na výkon funkcie ministra hospodárstva SR. Uviedol to Ján Mažgút, vedúci tlačového oddelenia opozičnej strany Smer-SD, v súvislosti s podaním návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

Spresnil, že poslanci NR SR za stranu Smer–sociálna demokracia v piatok (15. 10.) predložili návrh skupiny poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR v súvislosti s vyslovením nedôvery členovi vlády SR Richardovi Sulíkovi, povereného riadením Ministerstva hospodárstva SR.

Doterajšie verejné vyhlásenia a praktická nečinnosť Sulíka ako ministra hospodárstva podľa strany Smer-SD potvrdzujú jeho absolútnu nespôsobilosť na výkon tejto mimoriadne dôležitej exekutívnej funkcie.

Mažgút priblížil, že v samotnom odôvodnení návrhu sa uvádza, že "nespôsobilosť pána Sulíka ako ministra hospodárstva SR je zrejmá predovšetkým v poslednom období, kedy SR, podnikateľská sféra, slovenské domácnosti, mestá a obce čelia bezprecedentnému tlaku v podobe enormného rastu cien energií".

Poslanci NR SR podľa neho opakovane prejavili záujem prediskutovať s ministrom hospodárstva potrebné opatrenia na zmiernenie negatívnych dôsledkov zvyšovania cien energií. Ich legitímne ústavné úsilie bolo zmarené buď tým, že poslanci NR SR za vládnu koalíciu neschválili program takto navrhovaných schôdzí NR SR, alebo samotný minister hospodárstva doslova ušiel z rokovania NR SR, keďže nebol schopný ponúknuť žiadne relevantné odpovede.

Mažgút dodal, že predseda strany Smer–SD Robert Fico, ktorý podaný návrh za skupinu poslancov odôvodní v NR SR, vymenoval rad dôvodov, pre ktoré je odvolávanie Sulíka na mieste, a to "podnikateľské subjekty, domácnosti,... všetkých čaká enormné zdražovanie tepla, plynu a elektriny a minister hospodárstva SR, pán Sulík, doteraz nepredstavil jedno jediné racionálne riešenie".

Minister hospodárstva podľa Fica nezvládol ani prípravu a otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave EXPO, čím spôsobil Slovensku medzinárodnú blamáž, a tiež opakovane uráža ľudí na Slovensku vyhláseniami, že treba zrušiť úrady práce, že nikto nepotrebuje žiadnu podporu ani kompenzáciu, lebo trh všetko vyrieši a podobne.

"Skupina poslancov NR SR predloží na rokovaní schôdze NR SR rad ďalších dôvodov preukazujúcich, že pán Sulík je nedôveryhodná a nespôsobilá osoba na výkon takejto dôležitej štátnej funkcie," uzatvára predseda strany Smer–SD.