Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Smernica EÚ prikáže rovnaké krabičky pre všetky značky cigariet

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mičovič

Návrh novej tabakovej smernice je podľa Moniky Flašíkovej Beňovej kontroverzná a citlivá téma, na ktorú nie je ani v Rade Európskej únie jednotný názor.

Bratislava 12. júla (Teraz.sk) – Výbory Európskeho parlamentu (EP) začnú v najbližšej dobe rokovať o kontroverznej tabakovej smernici, ktorá by po schválení v najtvrdšej variante prikázala tabakovým výrobcom používať rovnaké krabičky pre všetky značky cigariet. „Všetky cigarety, ktoré dnes vidíme, sa budú predávať v jednotnom obale, kde výrobcovia nebudú môcť zabezpečiť nejaké ochranné prvky pre svoje cigarety,“ povedala pre Teraz.sk europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD).

Osobne považuje takéto opatrenie za neadekvátne a jeho efekt na ochranu nefajčiarov za diskutabilný. „Chápem, že odporcovia fajčenia budú bojovať za to, aby smernica bola presadená v tej najtvrdšej podobe. Ale ja, ako bývalý fajčiar, musím povedať, že tabaková smernica umožní napríklad aj to, že keďže krabičky budú všetky označované rovnako, otvára sa veľký priestor na predaj čiernych cigariet,“ upozornila Flašíková Beňová. Nelegálne cigarety nie sú vyrábané kontrolovaným spôsobom a potenciálne sú podľa nej ešte rizikovejšie pre zdravie ich konzumentov. Nehovoriac už o tom, že štát prichádza o zdroje financií zo spotrebnej dane.

Dodala, že táto smernica jej už pripomína „pohon na fajčiarov“. „Navyše je to podľa mňa v rozpore s trhovými pravidlami. Predsa nemôžeme nútiť výrobcu žiadneho výrobku, aby ponúkal rovnaký obal. Takáto unifikácia je podľa mňa neprípustná,“ dodala.

Podobný názor na rovnaké obaly pre všetky cigarety má aj poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (SDKÚ-DS). „Nepovažujem to za správne a nepovažujem za rozumné, aby sme takýmto spôsobom unifikovali trh. Trh by mal byť čo najslobodnejší. Ja by som tieto rozhodnutia naozaj nechal na dopyte a ponuke. Pripadá mi to ako nezmyselná regulácia,“ povedal. Štefanec podľa vlastných slov pripomienkoval návrh tejto smernice ešte z pozície poslanca Národnej rady SR. „Presadil som tzv. parlamentnú výhradu na pôde eurovýboru. Som rád, že to kolegovia prijali a nakoniec aj Ministerstvo zdravotníctva a rozporovali túto smernicu, ktorá nie len, že zväzuje ruky výrobcom, ale obmedzuje aj spotrebiteľov,“ konštatoval Štefanec.

„Táto smernica je celý čas sprevádzaná veľmi komplikovaným príbehom. Kvôli nej musel dokonca odstúpiť jeden z komisárov, ktorý ju mal v portfóliu. Potom na čas to portfólio prevzal náš komisár, pán Šefčovič. Vtedy to ostalo spať. A teraz sa čaká na finálne rozhodnutia v jednotlivých výboroch a, samozrejme, aj na stanovisko Rady Európskej únie a na to, v akej podobe tá smernica vlastne pôjde von,“ vysvetlila Flašíková Beňová. „Je to naozaj citlivá téma a myslím si, že ani v Rade na to nie je jednotný názor,“ uzavrela.