Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Sneh vodohospodárom nechýba, priehrady sú optimálne naplnené

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník

V prípade vodárenských nádrží určených na zachytávanie pitnej vody pre obyvateľstvo je situácia buď lepšia, alebo porovnateľná s rokom 2013.

Bratislava 20. februára (TASR) – Súčasná zima praje vodohospodárom. Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) informuje, že v jeho priehradách je momentálne viac vody ako pred rokom. Okrem priaznivého dopadu v podobe zvýšenej výroby elektrickej energie by mali byť zabezpečené optimálne podmienky pre letnú rekreáciu.

„Aj napriek tohtoročnej minimálnej snehovej nádielke je súčasný stav naplnenosti vodných nádrží na Slovensku veľmi dobrý,“ konštatoval pre TASR hovorca štátneho podniku SVP Ľuboš Krno. Na maximum, teda 100 %, je plnená vodná nádrž Ružiná na juhu stredného Slovenska. „Pre rekreantov, ktorí ju v letných mesiacoch vyhľadávajú, je to veľmi priaznivá správa,“ zdôraznil hovorca.

Lepšia situácia než pred rokom je na Vážskej kaskáde. Týka sa to aj dvoch najväčších vodných nádrží na strednom Slovensku. Oravská priehrada bola vlani o takomto čase naplnená len na 48 %. Momentálne je to už 66 %. V Liptovskej Mare je 68 % vody, kým pred rokom to bolo iba 64 %.

„Takýto stav zásob je oproti vlaňajšku omnoho priaznivejší z hľadiska hydroenergetického potenciálu na celej Vážskej kaskáde, ale súčasne je vytvorený aj dostatočný priestor na zachytenie jarných vôd z takého rozsiahleho povodia, ako je vonkajší a stredný karpatský oblúk,“ pripomenul Krno.

SVP spravuje takmer všetky najdôležitejšie a vodohospodársky významné vodné diela na Slovensku. Vodná nádrž Ružín je momentálne naplnená až na 98 %. Vodohospodári si tak podľa ich hovorcu môžu momentálne dovoliť vyššie vypúšťanie, ako je prítok vôd do tejto vodnej nádrže.

Naopak, vypúšťanie priškrtili na Zemplínskej šírave, kde je naplnenosť 73-%. Hladina je tam tak zhruba o jeden a pol metra nižšia ako prevádzkové maximum. „Vypúšťanie sa priškrtilo z toho dôvodu, aby sa aj na tomto „slovenskom mori“ postupne dosiahli optimálne podmienky pre letnú rekreáciu,“ vysvetlil hovorca SVP.

Oproti minulému roku je viac vody aj v kritizovanej nádrži Domaša, ktorá je k 20. februáru naplnená na 49 %. Pred rokom to bolo o 5 % menej. Vodohospodári navyše uvádzajú, že hladina Domaše sa za posledných desať dní zdvihla o 1,3 metra a prítoky viac ako dvojnásobne prekračujú odtok. V štátnom podniku preto veria, že do letnej sezóny bude priehrada priaznivo naplnená.

V prípade vodárenských nádrží určených na zachytávanie pitnej vody pre obyvateľstvo je situácia buď lepšia, alebo porovnateľná s rokom 2013. V prípade nádrže Turček je naplnenosť 98 %, Hriňová hlási 84 % (v oboch prípadoch o 6 % viac oproti vlaňajšku). Bukovec pri Košiciach je naplnený na 91 % (o 10 % viac ako pred rokom), Starina dosahuje vlaňajších 90 %.

Zimné obdobie SVP tradične využíva na pravidelné opravy a údržbu vodných tokov, najmä na ich sprietočňovanie odstraňovaním náletových drevín a stromov, ktorých výrub je možný len v mimovegetačnom období. Odstraňujú sa aj zátarasy z popadaných stromov, konárov či naplavenín.