Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V Snine v rámci zeleného projektu zmodernizovali 114 svietidiel

Ilustračné foto. Foto: TASR/Eduard Fašung

Rekonštruované osvetlenie má nastaviteľný režim na zimné a letné svietenie, čím podľa nej prispieva k zlepšeniu energetickej efektívnosti.

Snina 8. októbra (TASR) - Verejnoprospešné služby Snina odovzdali tento týždeň stavbu rekonštrukcie verejného osvetlenia na uliciach Jesenského, Pčolinská a Lesnícka. Práce realizované v rámci rozsiahleho projektu Snina – mesto pripravené na klimatickú zmenu ukončili zamestnanci mestskej eseročky viac ako dva mesiace pred termínom. Ako pre TASR uviedla primátorka mesta Daniela Galandová, zmodernizovalo sa spolu viac ako 100 svietidiel.

"V rámci rekonštrukcie verejného osvetlenia bolo modernizovaných 114 svietidiel. Osadili sme 39 stĺpov verejného osvetlenia, z toho bolo šesť betónových a 33 oceľových," priblížila Galandová s tým, že celková cena za zhotovenie diela je takmer 150.800 eur vrátane DPH.

Rekonštruované osvetlenie má nastaviteľný režim na zimné a letné svietenie, čím podľa nej prispieva k zlepšeniu energetickej efektívnosti. Zníženiu svetelného smogu má dopomôcť inštalácia energeticky úsporných prvkov a výmena sodíkových za LED žiarovky. V rámci projektu sa zrealizovala aj inštalácia ovládacích systémov osvetlenia. "Je dôležité podotknúť, že tento projekt je podporený grantom od nórskych občanov a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky," uzavrela Galandová.

Súčasťou projektu Snina - mesto pripravené na klimatickú zmenu s celkovými nákladmi vo výške približne 1,4 milióna eur má byť najmä realizácia 13 investičných akcií, ako sú dažďové záhrady, zelené strechy na budovách materských škôl či centrálny klimatický park.