Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Do osláv SNP v Banskej Bystrici opravia časť cesty pri múzeu

Podľa niektorých mestských poslancov je nerovná a neupravená prístupová cesta hanbou mesta, najmä v čase blížiacich sa osláv SNP.

Banská Bystrica 5. júla (TASR) – Do augustových osláv 70. výročia SNP v Banskej Bystrici plánuje mesto opraviť aspoň časť prístupovej cesty, ktorá vedie okolo skanzenu bojovej techniky v areáli Múzea SNP. TASR to potvrdil banskobystrický primátor Peter Gogola.

Podľa niektorých mestských poslancov je nerovná a neupravená prístupová cesta hanbou mesta, najmä v čase blížiacich sa osláv SNP. Je zasypaná iba štrkom a plná jám, po ktorej sa autom ťažko prechádza. Hoci nie je frekventovaná a slúži skôr majiteľom firiem i kancelárií, ktorí parkujú v zadnom trakte domov na Hornej a Kapitulskej ulici, nachádza sa predsa len vedľa národnej kultúrnej pamiatky.

Začiatok cesty je pri exponáte sovietskeho dopravného bombardovacieho lietadla Li-2 a pokračuje okolo exponátov ťažkej bojovej a delostreleckej techniky. Prechádza aj popri románskej záhrade pomenovanej po Chavive Reich, rodáčky z Banskej Bystrice, ktorú označujú za národnú hrdinku Izraela. Popravili ju v roku 1944.

"Prístupovú cestu máme v pláne riešiť minimálne v rozsahu od lietadla smerom k vstupu do záhrady Chavivy Reich. V rámci osláv Povstania by otvorenie pamätnej záhrady malo byť súčasťou pietneho aktu," reagoval primátor.

"Finančných prostriedkov na opravu cesty máme poskromne, ale je naším záujmom dať ju do poriadku. Upravíme povrch cesty, vyrovnáme ju a odstránime jamy a výtlky. Urobíme nový povrch. Vstup do záhrady musí byť slušný a dôstojný," dodal Gogola. Ubezpečil, že do augustových osláv to určite stihnú.

Podľa primátora je cieľom mesta zrealizovať celú vnútroblokovú komunikáciu v pamiatkovej zóne, ale v tohtoročnom rozpočte na to nie sú peniaze.