Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

SNS kritizuje vládu za privysokú cenu na dátové centrá

Slovensko má podľa neho stavať dve dátové centrá v Bratislave a Banskej Bystrici, ktoré budú obsluhovať celý štátny aparát.

Bratislava 3. júla (TASR) - Pripravuje sa ďalší vládny biznis, najväčší od zavedenia elektronického mýta. Slovenská národná strana (SNS) kritizuje netransparentnosť vo verejných súťažiach a dohadzovanie lukratívnych obchodov firmám blízkym vládnej strane. SNS reaguje konkrétne na plány stavať dve dátové centrá v hodnote 250 miliónov eur na obsluhu štátnej administratívy. Uviedol to člen odborného kabinetu strany Vladimír Chovan.

Slovensko má podľa neho stavať dve dátové centrá v Bratislave a Banskej Bystrici, ktoré budú obsluhovať celý štátny aparát. Ich vybudovanie sa zaplatí z eurofondov. Chovan konštatoval, že 250 miliónov eur za takéto centrá je príliš vysoká suma. Podľa analýzy SNS by totiž na vybudovanie takýchto dátových centier stačilo 100 až 120 miliónov eur.

Podľa národniarov ide o dlhodobo pripravovanú akciu lobistických skupín napojených na stranu Smer-SD a o najväčší biznis vládnej strany od zavedenia elektronického mýta. SNS preto vyzýva na transparentnú verejnú súťaž. Navyše, ak výrazne neklesne obstarávacia hodnota spomínaných dátových centier, je strana pripravená vyzvať zodpovedné orgány Európskej komisie na preskúmanie postupu slovenských inštitúcií.

UPOZORNENIE:

TASR sa pokúsi získať reakciu Úradu vlády SR.