Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SNS nesúhlasí so zdvíhaním daní pre podnikateľov a fyzické osoby

Na archívnej snímke parlamentu Andrej Danko (SNS). Foto: TASR - Michal Svítok

Hoci zvýšenie sadzby dane vzišlo z rokovaní parlamentných výborov, SNS túto zmenu pripisuje koaličnej strane SaS.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Mimoparlamentná SNS odmietla zvýšenie dane z príjmu podnikateľom a živnostníkom, ktoré v stredu schválila Národná rada SR. Zmeny sa dotknú podnikateľov, ktorých zdaniteľné príjmy nepresahujú 100.000 eur. Tí si od začiatku tohto roka mohli uplatniť zníženú sadzbu dane z príjmov vo výške 15 %. Od budúceho roka sa 15-percentná sadzba ponecháva iba pre mikrodaňovníkov ako podpora malého a stredného podnikania a ostatné firmy budú platiť daň vo výške 21 % zo zisku.

Hoci zvýšenie sadzby dane vzišlo z rokovaní parlamentných výborov, SNS túto zmenu pripisuje koaličnej strane SaS. "Je nám ľúto, že strana Sloboda a Solidarita má krv v očiach voči Slovenskej národnej strane a ubližuje podnikateľom a fyzickým osobám, miesto toho, aby hľadala v čase nového koronavírusu pomoc a zníženie daní," napísala SNS v tlačovej správe zaslanej médiám.

SNS sa nepáči ani zrušenie možnosti zrýchleného odpisovania majetku v investíciách do podnikového a bytu a rekreačných zariadení či zdanenie 13. a 14. platu. To parlament schválil ako pozmeňujúci návrh poslanca Mariána Viskupiča (SaS). Oslobodenie od dane sa posledný raz použije pri poskytnutí peňažného príjmu, ktorý zamestnávateľ vyplatí najneskôr 31. decembra 2020.