Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

SNSĽP: O etnicite uchádzača o zamestnanie nemôžu rozhodovať úradníci

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Výkonný riaditeľ SNSĽP Marian Mesároš zdôraznil, že údaje o etnicite patria k citlivým údajom vzhľadom na to, že vypovedajú o osobných záležitostiach každého jednotlivca.

Bratislava 19. mája (TASR) – Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) podporuje zber etnických dát, ale v anonymizovanej podobe a považuje za neprijateľné, aby o etnicite uchádzača o zamestnanie rozhodovali úradníci.

Uviedlo to dnes v stanovisku pre médiá v reakcii na návrh Inštitútu finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR o tom, aby úrady práce začali s evidenciou nezamestnaných aj podľa ich príslušnosti k etniku.

Takéto zoznamy by podľa IFP neboli verejne dostupné a slúžili by len úradníkom. "IFP argumentuje tým, že štát bude vedieť presnejšie posielať pomoc a peniaze ľuďom ohrozeným chudobou. Spôsob určovania, kto je z akého etnika, IFP ešte nemá stanovený a tvrdí, že vo väčšine krajín sa používa metóda samodefinície etnicity na dobrovoľnej báze. No zároveň nevylúčilo ani to, že by rozhodnutie o etniku určoval úradník," priblížilo SNSĽP.

Stredisko upozornilo na existenciu širšieho odborného konsenzu v tom, že zber štatistických údajov členených podľa etnicity predstavuje nevyhnutnú podmienku na analýzu nerovností medzi majoritou a menšinami. Pripustilo, že zber etnických dát sám o sebe nie je v rozpore so zákonmi o ochrane osobných údajov či s ochranou ľudských práv. "Právne predpisy však stanovujú špecifické obmedzenie pre zber dát a vymedzujú, aké dáta a akým spôsobom sa môžu zbierať, aby nemohlo dôjsť k ich zneužitiu," dodalo SNSĽP.

Inštitúcia podporuje zber etnických dát v anonymizovanej podobe, odmieta však, aby o etnicite uchádzača o zamestnanie rozhodovali úradníci. "Každá informácia by mala byť získaná s explicitným súhlasom a založená na sebaidentifikácii," spresnil výkonný riaditeľ SNSĽP Marian Mesároš. Zároveň zdôraznil, že údaje o etnicite patria k citlivým údajom vzhľadom na to, že vypovedajú o osobných záležitostiach každého jednotlivca.