Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa chce načas vyplatiť minimálne dôchodky

Sociálna poisťovňa. Foto: TASR/Martin Baumann

Podmienky vyplácania a výška minimálnych dôchodkov sa od začiatku tohto roka zmenili.

Bratislava 16. januára (TASR) - Sociálna poisťovňa robí všetko pre to, aby boli načas vyplatené minimálne dôchodky podľa platného zákona. Od začiatku roka totiž do platnosti vstúpilo viacero zmien a počas prijímania legislatívy v parlamente sa SP obávala, že nestihne prepočítať všetky dôchodky načas.

Podmienky vyplácania a výška minimálnych dôchodkov sa od začiatku tohto roka zmenili. Základná suma minimálneho dôchodku sa naviazala namiesto určeného percenta sumy životného minima pre jednu osobu na určené percento sumy priemernej mzdy po tom, ako prešla v parlamente novela koaličnej SNS. Sociálna poisťovňa však následne varovala, že nestihne tieto dôchodky prepočítať a vyplatiť včas. Preto sa koalícia následne dohodla na zmenách. Prijatím novely zákona o sociálnom poistení sa upustilo od zisťovania a zohľadňovania tzv. kvalifikovaných rokov dôchodkového poistenia. Hlavnou podmienkou nároku na minimálny dôchodok je iba dôchodkové poistenie trvajúce minimálne 30 rokov. Započítava sa aj obdobie dôchodkového poistenia získané v cudzine. Koaličná SNS viackrát vyzvala SP, aby sa snažila naplniť vyplatenie minimálnych dôchodkov.

"SP intenzívne pracuje na zabezpečení výplaty minimálnych dôchodkov tak, ako to ukladá zákon. To znamená v zákonnej lehote 60 dní od nadobudnutia platnosti. Tvrdenia, že tieto dôchodky mali byť vyplatené už v prvých januárových dňoch, že ich výplata mešká a podobne, svedčia o celkovej neznalosti problematiky, neznalosti procesov výplaty sociálnych dávok, ako aj o snahe celú vec politizovať," uviedol pre TASR riaditeľ odboru komunikácie s verejnosťou v SP Peter Višváder. Podľa jeho slov SP robí všetko pre to, aby zabezpečila výplatu minimálnych dôchodkov v súlade so zákonom. Lehota 60 dní pritom uplynie v deň konania sa parlamentných volieb.

Upozorňuje však aj na to, že poisťovňa má aj iné zákonné povinnosti. "V súčasnom období informačný systém SP spracúva a generuje aj iné dávky a rozhodnutia. Ide najmä o 1,7 milióna valorizačných rozhodnutí o dôchodkoch, 35.000 prepočtov exekúcií dôchodkov, začína pracovať zhruba na 200.000 prepočtoch dôchodkov pracujúcich dôchodcov, začína sa prepočet česko-slovenských dôchodkov, prepočet predčasných dôchodkov žien ročníkov 1958 až 1960," upozornil na to Višváder. Okrem týchto povinností musí zabezpečovať priebežne všetky žiadosti o dôchodky a ostatné dávky.

Detailne sa podľa Višvádera nedá špecifikovať, koľko bolo doteraz vyplatených minimálnych dôchodkov a koľko treba ešte vyplatiť. "Situácia sa mení každým dňom tak, ako do systému natekajú nové a nové údaje. Ako sme už viackrát deklarovali, problémom je krátkosť času, v akom majú byť tieto dôchodky pre okolo 200.000 ľudí vyplatené, ako aj to, že zákon sa menil v rýchlom slede a na poslednú chvíľu v decembri 2019," dodal Višváder.