Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Spôsob odchodu zo zamestnania neovplyvní dávku v nezamestnanosti

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Základnou podmienkou nároku na dávky je to, aby bol poistenec v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistený najmenej dva roky.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Spôsob skončenia pracovného pomeru nemá vplyv na nárok na dávku v nezamestnanosti, jej výšku ani na jej dobu. Sociálna poisťovňa priznáva nárok na dávku v nezamestnanosti na základe splnenia zákonných podmienok a nie podľa toho, či zamestnanec dostal výpoveď alebo skončil pracovný pomer dohodou.

Základnou podmienkou nároku na dávky je to, aby bol poistenec v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistený najmenej dva roky. Nárok na dávku vzniká odo dňa zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie, a naopak, zaniká po šiestich alebo po uplynutí podporného obdobia, teda štyroch mesiacoch. Zaniká aj pri vyradení z evidencie úradu práce, nástupu do zamestnania alebo počas poberania nemocenského, ošetrovného, materského a rodičovského príspevku.

O dávku v nezamestnanosti môže poistenec požiadať v miestne príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne predložením oznámenia o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie a vyplneného tlačiva Žiadosť o dávku v nezamestnanosti. Priložiť treba aj Potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku v nezamestnanosti z posledného zamestnania.

V marci 2013 Sociálna poisťovňa vyplácala 45.627 dávok v nezamestnanosti. Za rok 2012 priemerná výška dávok v nezamestnanosti mesačne dosiahla 312 eur.

TASR informoval Komunikačný odbor Sociálnej poisťovne.