Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa: Počet brigádnikov v lete medziročne vzrástol

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Ak príjem z dohody presiahne sumu 200 eur, študentovi vzniká dôchodkové poistenie aj vtedy, ak si výnimku uplatnil.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Počet študentov brigádujúcich v lete vzrástol oproti vlaňajšku takmer o 20.000, úroveň spred pandémie nového koronavírusu však ešte nedosiahol. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Sociálnej poisťovne (SP) Zuzana Dvoráková.

SP za júl a august evidovala dokopy viac než 210.000 dohôd o brigádnickej práci študentov. "Viac ako 117.000 z nich tvorili dohody, pri ktorých si študent uplatnil odvodovú výnimku a neplatil zo zárobku do 200 eur mesačne poistné na dôchodkové poistenie. Pri 78.300 brigádach dosiahli študenti vyššie zárobky, z ktorých za nich zamestnávateľ odvody odviedol," spresnila hovorkyňa.

Vlani v rovnakom období SP zaregistrovala spolu 193.594 dohôd, z nich bolo 115.294 bez dôchodkového poistenia, s uplatnenou odvodovou úľavou pri príjme do 200 eur. Zvyšok, 93.398, tvorili dohody s vyšším príjmom, pri ktorých zamestnávateľ uhradil poistné na dôchodkové poistenie študenta. "Celkovo tak počas prázdnin v roku 2020 brigádovalo na tento typ dohôd takmer o 20.000 študentov menej ako tento rok," porovnala Dvoráková.

Zároveň zo štatistík SP vyplýva, že vlaňajšie, ale aj toto leto v tejto oblasti negatívne ovplyvnilo pretrvávajúce šírenie pandémie ochorenia COVID-19. "Formou brigád si napríklad tento rok privyrábalo takmer o 12.000 menej študentov ako v roku 2019," poznamenala hovorkyňa. Pred vypuknutím pandémie v júli a auguste 2019 SP evidovala 225.487 dohôd o brigádnickej práci študenta, z toho bolo 132.089 dohôd bez dôchodkového poistenia a 93.398 dohôd s dôchodkovým poistením.

"Ak študent pracuje na dohodu o brigádnickej práci študentov, je povinný platiť poistné na dôchodkové poistenie (starobné a invalidné). Ak jeho mesačný príjem z tejto dohody nepresiahne 200 eur, má právo si uplatniť výnimku na neplatenie poistného na dôchodkové poistenie," pripomenula hovorkyňa s tým, že takomto prípade poistné neodvádza.

V jednom mesiaci si pritom môže študent uplatniť výnimku len na jednu dohodu a musí o tom písomne informovať zamestnávateľa na tlačive oznámenie a čestné vyhlásenie k dohode o brigádnickej práci študentov. Zamestnávateľa informuje študent písomne aj v prípade, že si u neho ďalej výnimku nebude uplatňovať.

Ak príjem z dohody presiahne sumu 200 eur, študentovi vzniká dôchodkové poistenie aj vtedy, ak si výnimku uplatnil. Poistné potom platí z vymeriavacieho základu, ktorý sa určí ako rozdiel medzi mesačným príjmom a sumou 200 eur.