Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa stíha vyplácať všetky dávky, výdavky však rastú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ministerstvo práce vyzýva zamestnávateľov, aby všade, kde je to možné, mohli ich zamestnanci pracovať z domu.

Bratislava 17. marca (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) zatiaľ stíha vyplácať všetky sociálne dávky. Jej šéf Ľubomír Vážny (Smer-SD) však apeluje na občanov, aby s poisťovňou komunikovali prevažne elektronicky, ak je to možné. Vážny zároveň avizoval, že výdavky SP budú pravdepodobne vyššie z dôvodu čerpania ošetrovného a nemocenského.

Z dôvodu zvýšeného vyplácania niektorých dávok SP rastú výdavky. "SP počítala s tým, že jej výdavky v tomto roku budú 8,7 miliardy eur s tým, že príjmy budú na úrovni 9,5 miliardy eur. Táto situácia sa aj týmito opatreniami mení," uviedol v utorok na tlačovej konferencii Vážny.

Výdavky fondu nemocenského poistenia mali dosiahnuť 728 miliónov eur a zdroje 830 miliónov eur v tomto roku. Na nemocenské by malo ísť 411 miliónov eur a 19 miliónov je rozpočtovaných na čerpanie ošetrovného (OČR). "Nevieme odhadnúť, čo sa udeje, ale počítame s tým, že o 200 - 250 miliónov eur budú výdavky vyššie na nemocenské, OČR možno o 100 - 150 miliónov eur budú vyššie, ako bolo plánované. Neviem čítať zo sklenenej gule, dokedy bude takáto situácia," vyčíslil Vážny. Rast výdavkov je však podľa neho možné financovať z "finančného vankúša", ktorý SP má. "Vieme prežiť rok 2020, ak sa to nedostane do iných čísel, ako sme odhadli," myslí si Vážny.

Zároveň vyčíslil, že SP očakáva, že ošetrovné by mohlo čerpať približne 400.000 ľudí, v súčasnosti bola OČR priznaná 300.000 ľuďom, ktorých deti sú doma pre zatvorenie škôl a škôlok. "Postupne sa napĺňajú tie čísla, spracovávame tieto žiadosti, je to komplikované, ale určite to zvládneme. Ak si nepodá človek OČR včas, o tie peniaze nepríde, vybavujeme zatiaľ všetkých," potvrdil Vážny s tým, že v apríli budú vyplácané aj dávky.

Generálny riaditeľ SP zároveň priblížil, že poisťovňa má z terénu informácie, že niektorí zamestnávatelia navádzajú zamestnancov, aby si dali automaticky vypísať práceneschopnosť (PN). "Dočasne uznať PN môžu lekári, ak je to medicínsky opodstatnené, a máme pocit, že veľakrát sa to tak nedeje. Preto upozorňujeme zamestnávateľov, aby nenavádzali na takúto činnosť," upozornil Vážny.

SP však eviduje preťaženie svojich systémov, lebo sa na ňu obracia veľké množstvo ľudí. "Čo sa týka dávok, tam nemáme problém," doplnil Vážny.

Všetky príslušné formuláre nájdu ľudia najmä na internete, Vážny občanov vyzýva, aby využívali najmä elektronickú komunikáciu so SP.

Ministerstvo práce tiež vyzýva zamestnávateľov, aby všade, kde je to možné, mohli ich zamestnanci pracovať z domu. "Okrem toho by im mali zabezpečiť ochranné prostriedky a dezinfekciu," podotkol minister práce Ján Richter (Smer-SD). Okrem toho vyzýva zamestnancov, aby informovali svoju firmu, ak boli v zahraničí.

Odborári v pondelok (16. 3.) apelovali na ministra práce, aby zvolal mimoriadne rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady. Richter však nevidí dôvod, aby tripartita rokovala mimoriadne. Sociálny dialóg by sa mal viesť na pôde konkrétnych firiem.