Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa vyplatí vianočné príspevky

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Sociálna poisťovňa vyplatí vianočný príspevok automaticky bez žiadosti.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) aj tento rok vyplatí vianočný príspevok niektorým poberateľom dôchodkových dávok.

Príspevok sa poskytne poberateľom starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, pozostalostných dôchodkov (vdovského, vdoveckého, sirotského) a sociálneho dôchodku, ak majú nárok na výplatu niektorého z dôchodkov za mesiac december 2013. Ďalšou podmienkou je, že majú bydlisko na území Slovenskej republiky a suma dôchodkov, prípadne úhrnný súčet dôchodkov za mesiac december 2013, nepresiahne 483 eur mesačne.

Suma 483 eur je určená opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorým sa ustanovuje suma rozhodujúca na poskytnutie vianočného príspevku v roku 2013 a predstavuje 60 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky za rok 2012. Sociálna poisťovňa vyplatí vianočný príspevok automaticky bez žiadosti.

Vianočný príspevok je v rozmedzí od 38,69 eura do 66,39 eura v závislosti od sumy vyplateného dôchodku, prípadne úhrnu súm vyplatených dôchodkov za mesiac december 2013. Sociálna poisťovňa pripravuje aj pomôcku – kalkulačku na výpočet vianočného príspevku, ktorá bude v priebehu mesiaca november uverejnená na internetovej stránke Sociálnej poisťovne.

TASR informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.