Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa vlani skontrolovala 86.735 práceneschopných

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

V 303 prípadoch zistili iné porušenia povinností dočasne práceneschopného poistenca (o 171 prípadov viac ako v roku 2018).

Bratislava 6. februára (TASR) - Pri kontrole dodržiavania liečebného režimu Sociálna poisťovňa v roku 2019 skontrolovala 86.735 dočasne práceneschopných občanov. Ošetrujúci lekári po kontrole ukončili práceneschopnosť v 4351 prípadoch. V 915 prípadoch zistili posudkoví lekári porušenia liečebného režimu, pri ktorých bola krátená nemocenská dávka.

V 303 prípadoch zistili iné porušenia povinností dočasne práceneschopného poistenca (o 171 prípadov viac ako v roku 2018), na základe ktorých Sociálna poisťovňa uložila pokutu.

Zároveň posudkoví lekári Sociálnej poisťovne v roku 2019 skontrolovali oprávnenosť 687.815 dočasných pracovných neschopností (o 4605 viac ako v roku 2018). Následne ošetrujúci lekári na podnet posudkového lekára ukončili 33.311 dočasných pracovných neschopností.

Sociálna poisťovňa vykonáva dva typy kontrol – či poistenec dodržiava liečebný režim stanovený ošetrujúcim lekárom a či je samotná péenka potvrdená ošetrujúcim lekárom, resp. dĺžka PN, opodstatnená. V prvom prípade Sociálna poisťovňa kontroluje poistencov, v druhom prípade ošetrujúcich lekárov.

V záujme účelného vynakladania finančných prostriedkov nemocenského poistenia patrí k povinnostiam Sociálnej poisťovne zabezpečovať kontrolu dočasných pracovných neschopností, pri ktorých poistencom poskytuje nemocenské dávky.

"Zároveň treba pripomenúť, že kontrola liečebného režimu počas péenky je jediný dôvod návštevy pracovníkov Sociálnej poisťovne v domácnosti poistencov. Iný dôvod návštev v domácnosti neexistuje. Sociálna poisťovňa tento fakt pripomína ako reakciu na objavujúce sa prípady podvodov, kedy sa do domácností dostávajú podvodníci vydávajúci sa za zamestnancov Sociálnej poisťovne s tým, že idú vyplatiť rôzne dávky alebo dôchodky. Všetky dávky však Sociálna poisťovňa vypláca výlučne cez poštu alebo prevodom na účet, nikdy nie osobne," informoval hovorca poisťovne Peter Višváder.