Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa: Z 13. a 14. platu treba zaplatiť sociálne odvody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Do konca 2020 platilo, že ak 14. plat vyplatený v roku 2019 alebo 2020 nebol vyšší ako 500 eur, tak nebol súčasťou vymeriavacieho základu zamestnanca a od platenia sociálnych odvodov bol oslobodený.

Bratislava 26. mája (TASR) - Viacerí zamestnávatelia na Slovensku poskytujú svojim zamestnancom tzv. 13. a 14. platy, najčastejšie pred letnými dovolenkami a pred vianočnými sviatkami. V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje, že od tohto roku už nie sú 13. a 14. platy oslobodené od platenia sociálnych odvodov. Informovala o tom hovorkyňa SP Zuzana Dvoráková.

"V praxi to znamená, že 13. a 14. plat vyplatený zamestnancovi v roku 2021 a neskoršie je vymeriavacím základom zamestnanca a zamestnávateľ je tak povinný z týchto platov odviesť poistné na sociálne poistenie," vysvetlila hovorkyňa.

Ak zamestnávateľ vypláca zamestnancom 13. a/alebo 14. plat, tieto je potrebné vykázať ako bežnú súčasť vymeriavacieho základu na platenie poistného na sociálne poistenie v mesačných výkazoch poistného a príspevkov. Výkazy odosiela zamestnávateľ elektronicky SP vo svojich lehotách splatnosti poistného.

Do konca vlaňajška platilo, že ak 14. plat vyplatený v roku 2019 alebo 2020 nebol vyšší ako 500 eur, tak nebol ani súčasťou vymeriavacieho základu zamestnanca a od platenia sociálnych odvodov bol oslobodený. "K zmene – zrušeniu oslobodenia od platenia poistného – došlo na základe novely zákona o sociálnom poistení a novely zákona o dani z príjmov od 1. januára tohto roku," pripomenula hovorkyňa.