Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa zasiela potvrdenia o nedoplatku elektronicky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Ešte v decembri 2019 poisťovňa takto vybavila 2379 požiadaviek a v januári 2020 odpovedala na 2287 požiadaviek.

Bratislava 5. februára (TASR) - Sociálna poisťovňa už viac ako dva mesiace vydáva orgánom verejnej moci na ich žiadosť potvrdenia o nedoplatkoch poistného na sociálne poistenie elektronicky.

Zapojila sa tak do ďalšieho kola v boji proti byrokracii a informácie poskytuje prostredníctvom systému OverSi, ktorý zriadil Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Ešte v decembri 2019 poisťovňa takto vybavila 2379 požiadaviek a v januári 2020 odpovedala na 2287 požiadaviek.

"Táto služba je ďalším krokom na odbúranie byrokracie, pretože štátnym a verejným orgánom a inštitúciám umožňuje jednoduchú, rýchlu a bezpapierovú výmenu informácií, ako to vyplýva z novely zákona proti byrokracii, ktorý nadobudol účinnosť 1. decembra 2019. Z tejto služby profituje najmä občan, ktorý je ušetrený povinnosti navštevovať viaceré úrady pre získanie a doručenie potrebného potvrdenia," zdôraznil hovorca poisťovne Peter Višváder.

V súčasnosti už takéto potvrdenie o nedoplatku, resp. že má poistné riadne uhradené, zašle Sociálna poisťovňa elektronicky cez systém OverSi.