Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa:Dôchodková hodnota na rok 2023 bude skoro 16,5 eura

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Prehľad súčasných aj historických aktuálnych dôchodkových hodnôt ako aj vzorce ich výpočtu sú na webovej stránke Sociálnej poisťovne, uviedla inštitúcia.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) stanovila aktuálnu dôchodkovú hodnotu platnú v celom budúcom roku na 16,4764 eura. Informoval o tom v stredu hovorca SP Martin Kontúr.

"Aktuálna dôchodková hodnota (ADH) je jednou zo základných veličín na výpočet dôchodkovej dávky v danom roku," vysvetlil hovorca. Na výpočet dôchodkovej dávky sa použije ADH platná v kalendárnom roku, v ktorom vznikol nárok na jej výplatu. Od Nového roku sa aktuálna dôchodková hodnota každoročne upraví na 95 % nárastu priemernej mzdy za tretí štvrťrok daného roku voči tretiemu štvrťroku predchádzajúceho roku.

Na porovnanie nárastu dôchodkov pred ich pravidelnou valorizáciou Sociálna poisťovňa uviedla príklad. Ide o prepočet dôchodku poberaného tento rok a v budúcom roku, pri ktorom vychádzali z priemernej mzdy v tomto roku. Ak výpočet dôchodku podľa parametrov v tomto roku vychádzal na 661,70 eura pred valorizáciou, tak výpočet dôchodku podľa parametrov budúceho roku vychádza na 720,50 eura pred valorizáciou.

Prehľad súčasných aj historických aktuálnych dôchodkových hodnôt ako aj vzorce ich výpočtu sú na webovej stránke SP, uviedla inštitúcia