Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Americká ekonomika vytvorila v marci 303.000 pracovných miest

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Najväčšia svetová ekonomika vytvorila v marci 303.000 pracovných miest po tom, čo ich vo februári pribudlo 270.000, oznámilo v piatok federálne ministerstvo práce.

Washington 5. apríla (TASR) - Počet nových pracovných miest v USA minulý mesiac vzrástol oveľa viac, než sa očakávalo. To stupňuje tlak na americkú centrálnu banku (Fed), ktorá zvažuje, kedy začne znižovať úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Najväčšia svetová ekonomika vytvorila v marci 303.000 pracovných miest po tom, čo ich vo februári pribudlo 270.000, oznámilo v piatok federálne ministerstvo práce. Analytici podľa prieskumu portálu Briefing.com počítali v marci s oveľa miernejším prírastkom na úrovni 200.000 nových pozícií. Miera nezamestnanosti klesla na 3,8 % z februárovej hodnoty 3,9 %.

Tvorcovia menovej politiky v USA diskutujú, kedy bude vhodný čas na začatie znižovania úrokových sadzieb, keďže sa snažia vrátiť infláciu k cieľovej hodnote na úrovni dvoch percent bez toho, aby poškodili ekonomiku.

Inflácia v USA v minulom roku prudko klesla, zatiaľ čo ekonomika a trh práce zostali odolné. Od začiatku roka sa však zvýšila, čo viedlo viacerých predstaviteľov Fedu k tlmeniu očakávaní skorého uvoľnenia menovej politiky. Mzdy sa v marci medzimesačne zvýšili o 0,3 %, pričom priemerný hodinový zárobok oproti rovnakému mesiacu minulého roka vzrástol o 4,1 %, ukázali údaje ministerstva práce.