Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Cez portál ĽudiaĽuďom.sk v čase koronakrízy možno pomôcť aj podnikom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podnikatelia si na ĽudiaĽuďom.sk môžu vytvoriť profil príjemcu a registrovať výzvu na podporu.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk od utorka umožňuje registrovať výzvy na pomoc aj podnikateľským subjektom. Doteraz toto online riešenie mohli využívať len mimovládne organizácie, nadácie a jednotlivci, ktorí potrebovali pomoc. Podľa neziskovej organizácie Ľudia ľuďom ide o reakciu na pandémiu nového koronavírusu, ktorá spôsobuje stále častejšie existenčné problémy aj komerčným subjektom.

"Dnes je verejným záujmom, aby prežili živnostníci, malí podnikatelia, poľnohospodári a vôbec, hospodárstvo našej krajiny. Nik nevie odhadnúť, aký zničujúci bude dosah ochorenia COVID-19 na život u nás. Aj preto meníme pravidlá registrácie a oddnes (od utorka, pozn. TASR) sa na ĽudiaĽuďom.sk môžu registrovať aj podnikateľské subjekty a osloviť tak svojich priaznivcov, aby im pomohli preklenúť ťažké chvíle," hovorí riaditeľ organizácie Ľudia ľuďom Roland Kyška. "Jedinou podmienkou je, aby sprostredkované dary boli využité na sanáciu škôd spôsobených pandémiou a opatrenia proti jej šíreniu," doplnil.

Podnikatelia si na ĽudiaĽuďom.sk môžu vytvoriť profil príjemcu a registrovať výzvu na podporu. Na tú môžu darcovia prispieť zo svojej platobnej karty alebo cez internetbanking ľubovoľnou sumou. Možnosť registrácie podnikateľských subjektov na darcovskom portáli je dočasná, kým sa život v krajine nevráti do normálu.

"Pred niekoľkými dňami sme dosiahli hranicu desať miliónov eur, ktoré cez ĽudiaĽuďom.sk poslali darcovia ľuďom v núdzi, alebo organizáciám, ktoré pomáhajú v sociálnej oblasti, v oblasti ľudských práv, či pri ochrane životného prostredia," priblížil Kyška. Dobrou správou je podľa neho to, že napriek nepriaznivým víziám, ochota darcov prispieť neklesá. "Za posledné tri týždne poslali donori denne v priemere viac ako 15.000 eur, čo je vyše 100-percentný medziročný nárast," dodal.