Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dôchodok už možno posielať aj na účet manžela alebo manželky

ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zmenu v poukazovaní dôchodku nie je možné vykonať ihneď, upozorňuje hovorca Sociálnej poisťovne.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Na písomnú žiadosť poberateľa dôchodku môže Sociálna poisťovňa posielať jeho peniaze na účet manžela alebo manželky v banke. S týmto spôsobom poukazovania dávky však musí manžel alebo manželka súhlasiť.

V prípade poukazovania dôchodku na účet manžela (manželky) je možné podať žiadosť na tlačive „Žiadosť o poukazovanie dôchodkových dávok na účet manžela (manželky) dôchodcu“, ktoré vypĺňa poberateľ dôchodku alebo žiadateľ o dôchodok. Súhlas musí vyjadriť nielen ten dôchodca, o posielanie ktorého peňazí ide, ale aj ten, na účet ktorého ich bude poisťovňa posielať. Súhlas vyjadrujú obaja vlastnoručným podpisom. Tlačivá sú dostupné v každej banke, v ústredí a v každej pobočke Sociálnej poisťovne a na internetovej stránke poisťovne.

„Pri spoločnom účte manželov si okrem výhod treba uvedomiť aj riziká. Pri viacerých exekúciách môže exekútor zablokovať účet a ani jeden z manželov sa k svojim peniazom nedostane. Ak zomrie majiteľ účtu, banka účet zablokuje. Pozostalý manžel alebo manželka si musí otvoriť svoj vlastný účet a súčasne požiadať Sociálnu poisťovňu o poukazovanie dôchodku na nový účet. Môže tak urobiť na tlačive ,Poukazovanie dôchodkových dávok na účet dôchodcu v banke'. Zmenu v poukazovaní dôchodku nie je možné vykonať ihneď, najneskôr však od tretej splátky dôchodku po doručení žiadosti do poisťovne,“ upozorňuje Peter Višváder, hovorca poisťovne.