Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Firmy budú musieť pre automatizáciu investovať viac do zamestnancov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukázal to najnovší svetový prieskum spoločnosti ManpowerGroup, ktorého sa zúčastnilo 18.000 zamestnávateľov v 43 krajinách sveta.

Bratislava 19. marca (TASR) - Firmy očakávajú, že v nasledujúcich dvoch rokoch ich podnikanie ovplyvní digitalizácia a automatizácia. Napriek tomu by stroje úplne ľudí nahradiť nemali. Naopak predpokladajú, že automatizácia výroby prinesie v konečnom dôsledku nárast zamestnanosti. Firmy sa však budú musieť zamerať na zvyšovanie kvalifikácie zamestnancov. Ukázal to najnovší svetový prieskum spoločnosti ManpowerGroup, ktorého sa zúčastnilo 18.000 zamestnávateľov v 43 krajinách sveta.

Personalisti očakávajú, že trh práce je na začiatku najväčšej zmeny v požiadavkách firiem na svojich zamestnancov. "Až 45 % každodenných pracovných činností, za ktoré sú dnes ľudia platení, by mohlo byť automatizovaných s aktuálne dostupnými technológiami. Nové technológie ale môžu byť drahé a vyžadujú si ľudí so špecifickými zručnosťami, takže zamestnávatelia stále váhajú, či prijať automatizáciu a rozlúčiť sa s pracovníkmi," konštatuje generálna riaditeľka ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

Roboty by ale ľudí v krátkodobom výhľade nahradiť nemali. Prieskum ukázal, že 83 % zamestnávateľov má v úmysle zachovať alebo zvýšiť počet pracovníkov a zvyšovať ich kvalifikáciu v budúcich dvoch rokoch. Len 12 % firiem plánuje zníženie počtu zamestnancov.

Z hľadiska vplyvu automatizácie na pracovné miesta možno podľa výsledkov prieskumu badať rozdiely v jednotlivých krajinách. Najoptimistickejší sú zamestnávatelia v Taliansku, Guatemale, Peru a Portugalsku. Rast počtu zamestnancov vďaka digitalizácii očakávajú aj zamestnávatelia v USA, Kanade, Veľkej Británii, Rakúsku, Poľsku, Turecku, Nórsku či na Taiwane. Naopak, znižovanie počtu zamestnancov očakáva viac než štvrtina zamestnávateľov v Indii, podobne je na tom aj Slovensko, Bulharsko, Slovinsko, Holandsko, Rumunsko, Nemecko či Švajčiarsko. Prieskum ale nevysvetľuje, prečo napríklad Portugalsko, na rozdiel od Slovenska alebo Fínska, považuje roboty za väčšiu príležitosť z hľadiska vplyvu na pracovné miesta.

Ukázal však, že časom sa bude naďalej meniť hodnota jednotlivých zručností. "Odhadujeme, že 65 % pracovných pozícií, ktoré bude nastupujúca generácia Z vykonávať, ešte ani neexistujú. Technológie nahradia kognitívne aj manuálne rutinné úlohy," očakáva Rezlerová.

Digitalizácia pritom najviac preniká do oblasti predaja, financií, bankovníctva a administratívy. Prieskum ukázal, že najväčší nárast počtu zamestnancov by mal byť v oblasti IT, ľudských zdrojov, v obchode a starostlivosti o zákazníka. "Pracovné pozície si budú v budúcnosti vyžadovať iné zručnosti a zamestnávatelia sa budú musieť zamerať na rekvalifikáciu a zvyšovanie kvalifikácie ľudí," dodáva Rezlerová. Firmy budú podľa nej potrebovať najmä učenlivých a flexibilných ľudí.