Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Globálny príjem z práce klesol za prvých deväť mesiacov o 10,7 %

Foto: TASR/AP

Dôvodom bolo prudké zníženie pracovnej doby v dôsledku opatrení spojených s pandémiou nového koronavírusu.

Ženeva 23. septembra (TASR) - Globálny príjem z práce klesol za prvých deväť mesiacov 2020 o 10,7 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Dôvodom bolo prudké zníženie pracovnej doby v dôsledku opatrení spojených s pandémiou nového koronavírusu. Informovala o tom v stredu Medzinárodná organizácia práce (ILO).

Strata miezd na celom svete predstavuje 3,5 bilióna USD (2,98 bilióna eur), uviedla organizácia so sídlom v Ženeve.

ILO informovala tiež, že globálna strata odpracovaných hodín bola v 2. štvrťroku väčšia, ako sa očakávalo, a to o 17,3 %, čo zodpovedá 495 miliónom pracovných miest na plný úväzok. ILO predtým odhadovala túto stratu na úrovni 14 %, teda 400 miliónov pracovných miest.

Organizácia zároveň zhoršila predpoveď na posledné tri mesiace tohto roka. Očakáva, že strata globálneho pracovného času vo 4. štvrťroku dosiahne 8,6 % namiesto 4,9 % v predchádzajúcom odhade.

Podľa ILO dôvodom revízie smerom nadol bol fakt, že pandémia ovplyvnila „pracovníkov v rozvojových a transformujúcich sa ekonomikách, najmä v neformálnom zamestnaní, v oveľa väčšej miere ako počas minulých kríz“.

Ľudí v týchto krajinách zasiahla pandémia tvrdšie ako v prípade bohatších štátov, pretože majú menej príležitostí pracovať on-line z domu, zato ich viac pracuje v tzv. neformálnom sektore. A zároveň vlády v chudobnejších krajinách majú menej peňazí na boj proti kríze spôsobenej ochorením COVID-19.

(1 EUR = 1,1740 USD)