Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť vo Francúzsku stúpla. Holandsko na 4,5-ročnom minime

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA v minulom týždni nečakane klesol, pričom zaznamenal 43-ročné minimum.

Paríž 17. novembra (TASR) - Nezamestnanosť vo Francúzsku zaznamenala v 3. štvrťroku mierny rast. Ukázali to dnes zverejnené údaje francúzskeho štatistického úradu. Informoval o tom portál RTTNews.

Podľa úradu vzrástla miera nezamestnanosti vychádzajúca z metodiky Medzinárodnej organizácie práce (ILO) vo Francúzsku v 3. štvrťroku na 10 % z 9,9-% úrovne za 2. kvartál. Výsledok zaostal za očakávaniami analytikov, ktorí počítali s tým, že nezamestnanosť sa udrží na úrovni z predchádzajúceho štvrťroka.

V takzvanom metropolitnom Francúzsku, teda bez započítania zámorských území, dosiahla miera nezamestnanosti 9,7 %. Oproti predchádzajúcemu kvartálu to znamená rast o 0,1 %.

Omnoho výraznejšie sa zvýšila nezamestnanosť medzi mladými ľuďmi. V metropolitnom Francúzsku dosiahla miera nezamestnanosti vo vekovej kategórii od 15 do 24 rokov v 3. štvrťroku 25,1 %. Na porovnanie, v predchádzajúcom kvartáli predstavovala 23,9 %.

Rast zamestnanosti v Nemecku bol v 3. štvrťroku najslabší za viac než rok

Zamestnanosť v Nemecku zaznamenala v 3. štvrťroku rast o necelé percento, čo predstavuje najslabšie tempo rastu za viac než rok. Ukázali to dnes zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis. Informoval o tom portál RTTNews.

Ako uviedol Destatis, počet zamestnaných v Nemecku sa v 3. štvrťroku zvýšil medziročne o 0,9 % na 43,66 milióna, pričom výsledok podporil najmä sektor služieb. Je to však najslabšie tempo rastu od 2. štvrťroka 2015, keď sa miera zamestnanosti zvýšila o 0,8 %. Na porovnanie, v 2. kvartáli sa zamestnanosť v Nemecku zvýšila medziročne o 1,2 % a v 1. štvrťroku o 1,3 %.

V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom sa miera zamestnanosti v Nemecku zvýšila v 3. štvrťroku o 0,4 %. Po úprave o sezónne vplyvy dosiahol rast len 0,1 %.

Nezamestnanosť v Holandsku klesla v októbri na vyše 4,5-ročné minimum

Nezamestnanosť v Holandsku klesla v októbri šiesty mesiac po sebe, pričom dosiahla vyše 4,5-ročné minimum. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje holandského štatistického úradu.

Miera nezamestnanosti upravená o sezónne vplyvy klesla v októbri na 5,6 % z 5,7 % v predchádzajúcom mesiaci. Najnovší údaj predstavuje najnižšiu hodnotu od marca 2012, keď nezamestnanosť v Holandsku dosiahla 5,5 %.

Počet nezamestnaných dosiahol v októbri 502.000 oproti septembrovým 510.000. V tomto prípade ide takmer o 4,5-ročné minimum, keďže podľa štatistického úradu je to najmenší počet nezamestnaných od júna 2012.

Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA klesol na 43-ročné minimum

Počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA v minulom týždni nečakane klesol, pričom zaznamenal 43-ročné minimum. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Ako dnes oznámilo americké ministerstvo práce, počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti dosiahol v týždni končiacom sa 12. novembra 235.000. Oproti predchádzajúcemu týždňu to znamená pokles o 19.000 a zároveň najnižšiu úroveň od novembra 1973, keď počet žiadostí dosiahol 233.000. Ekonómovia pritom počítali s rastom počtu žiadostí na 257.000.

Počet prvých žiadostí o podporu sa tak udržal pod hranicou 300.000, čo signalizuje zdravý trh práce, už 89. týždeň po sebe. To je najdlhšie obdobie od roku 1970.

Pokles zaznamenal aj 4-týždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, nakoľko nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje. Ten klesol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 6500 na 253.500 žiadostí.