Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Odborári mali snem, hovorili aj o budúcoročnej minimálnej mzde

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na sneme si tiež odborári odobrili zvolanie desiateho zjazdu Konfederácie odborových zväzov SR na 28. až 29. októbra tohto roka v Bratislave.

Bratislava 30. júna (TASR) - Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR mala v stredu snem. Zúčastnili sa na ňom členovia predstavenstva KOZ a zástupcovia členských odborových zväzov. Okrem iného sa odborári bavili o minimálnej mzde na rok 2022, o návrhoch kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu na rok 2022 či o zvolaní desiateho zjazdu odborárov. Informovala o tom hovorkyňa KOZ SR Martina Nemethová.

Na margo budúcoročnej minimálnej mzdy hovorkyňa uviedla, že v zmysle platného znenia zákona o minimálnej mzde je daná možnosť sociálnym partnerom vyjednávať o jej výške, čím sa neoslabuje úloha sociálnych partnerov ani sociálny dialóg.

„Sociálni partneri vyjednávajú o výške minimálnej mzdy najneskôr od apríla do konca augusta. Pokiaľ nedôjde k dohode medzi sociálnymi partnermi, použije sa na jej určenie vzorec predvídaný zákonom," pripomenula hovorkyňa.

Odborári doplnili, že do minulého roka bola výška minimálnej mzdy zákonom stanovená ako 60 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve dva roky dozadu, podľa aktuálne platnej legislatívy mesačná minimálna mzda je 57 % tejto sumy. Zmenil sa aj výpočet minimálnych mzdových nárokov. Ústupok zamestnávateľom v podobe zmrazenia mzdových zvýhodnení od roku 2021 a zníženie minimálnych mzdových nárokov preto podľa odborárov negatívne prevyšujú prínosy zvýšenia minimálnej mzdy na rok 2022.

KOZ bude požadovať opätovné zavedenie automatu, teda aby výška minimálnej mzdy na rok 2022 bola na úrovni 60 % priemernej mzdy dva roky dozadu.

Snem odborárov tiež schválil návrhy kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu na rok 2022. Odborári v nich požadujú zvýšenie mzdových taríf o 13 % a zachovanie doterajších benefitov.

Na sneme si tiež odborári odobrili zvolanie desiateho zjazdu KOZ SR na 28. až 29. októbra tohto roka v Bratislave.