Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Platforma smepripraveni.sk spája dobrovoľníkov priamo s nemocnicami

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/AP

Platforma vznikla z iniciatívy medikov, ktorí v čase pandémie nového koronavírusu často pomáhajú v nemocniciach.

Bratislava 31. marca (TASR) - Platforma smepripraveni.sk prináša jednotnú a funkčnú databázu dobrovoľníkov z radov zdravotníckych pracovníkov. V čase kritickej situácie spôsobenej pandémiou nového koronavírusu má byť podporou pre zdravotnícke zariadenia. Autori z občianskej iniciatívy Hackvirus.sk ju predstavili na utorkovej tlačovej konferencii na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Systém prepája všetkých zdravotníkov priamo s nemocnicami, ktoré si na platforme vytvárajú dopyt. "Hlavnou myšlienkou je pomôcť zdravotníctvu v tých najťažších časoch," vysvetlil Tomáš Brngál z Hackvirus.sk. Doplnil, že momentálne je registrovaných 650 dobrovoľníkov a 52 nemocníc.

Iniciatívu ocenil aj člen ústredného krízového štábu a poradca vlády Vladimír Krčméry. Dobrovoľníci podľa neho odbremeňujú zdravotný personál v nemocniciach psychicky i fyzicky. Kolegom zaželal, aby ich aktivita prerástla zo zdravotníckych odborov aj do iných oblastí. Napríklad pri starostlivosti o bezdomovcov sú podľa neho potrebné aj profesie, ako sú sociálni pracovníci, ale aj upratovači či kuchári.

Na smepripraveni.sk si môže každý dobrovoľník vytvoriť svoj profil a prehľadávať dopyty jednotlivých nemocníc a ďalších inštitúcií. Prihlásiť sa môžu všetci so zdravotníckym vzdelaním od zdravotných sestier, študentov medicíny až po zubárov. Okrem vyplnenia informácie o vzdelaní je dôležitá aj lokalita dobrovoľníka.

Platforma vznikla z iniciatívy medikov, ktorí v čase pandémie nového koronavírusu často pomáhajú v nemocniciach. Podporujú ju aj slovenské lekárske fakulty. Záštitu nad projektom prevzal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).