Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Počet nových žiadostí o podporu vo Francúzsku v marci vzrástol

Na snímke bezdomovec spí v spacom vaku pod klenbou na ulici Rivoli vo francúzskej metropole Paríži počas karantény 21. apríla 2020. Najnovšie výskumy naznačujú, že oveľa viac ľudí prekonalo nový koronavírus bez akýchkoľvek príznakov, čo podporuje nádej, že bude oveľa menej smrteľný, ako sa pôvodne predpokladalo. Foto: TASR/AP

Tieto údaje naznačujú, ako rýchlo sa zhoršuje situácia na trhu práce v druhej najväčšej ekonomike eurozóny.

Paríž 27. apríla (TASR) - Počet ľudí, ktorí v marci požiadali o podporu v nezamestnanosti, vo Francúzsku vzrástol medzimesačne o 7,1 %. Informovalo o tom v pondelok francúzske ministerstvo práce.

A celkový počet ľudí, ktorí sú zaregistrovaní ako uchádzači o prácu vo vládnych agentúrach pre zamestnanosť, sa v marci zvýšil o 246.100, čo bol najstrmší medzimesačný nárast od začiatku záznamov v roku 1996, uviedlo ministerstvo.

Tieto údaje naznačujú, ako rýchlo sa zhoršuje situácia na trhu práce v druhej najväčšej ekonomike eurozóny.

V marci sa prudko zvýšil aj počet ľudí, ktorí uzavreli len krátkodobé alebo dočasné pracovné zmluvy, keďže v polovici mesiaca nadobudla účinnosť celonárodná blokáda proti šíreniu pandémie nového koronavírusu. Medzitým sa znížil aj počet ľudí, ktorí získali prácu.

Približne 863.000 francúzskych firiem presunulo 10,8 milióna ľudí, čo je viac ako jeden z dvoch pracovníkov zo súkromného sektora, do režimu štátom podporovaného plateného voľna, uviedlo ministerstvo v separátnej správe.

Vláda financuje tento program v nádeji, že zabráni hromadnému trvalému prepúšťaniu, ktoré by zvýšilo nezamestnanosť.