Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Počet nových žiadostí o podporu v USA klesol pod 2 milióny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ekonómovia však očakávali, že klesne ešte viac.

Washington 4. júna (TASR) – Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol pod hranicu 2 miliónov, prvýkrát od polovice marca. To signalizuje, že americký trh práce by mohol mať to najhoršie už za sebou. Ale zároveň, počet ľudí bez práce zostáva stále veľmi vysoký pre opatrenia spojené s pandémiou nového koronavírusu.

Podľa najnovších údajov amerického ministerstva práce sa počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni do 30. mája po úprave o sezónne vplyvy znížil o 249 000 na 1,877 milióna z 2,126 milióna týždeň predtým. Ekonómovia však očakávali, že klesne ešte viac, na 1,8 milióna. Nové žiadosti o podporu postupne klesajú z rekordných 6,867 miliónov na konci marca.

Počet Američanov, ktorí poberali podporu v nezamestnanosti aj po prvom týždni, však za sedem dní do 23. mája vzrástol o 649 000 na 21,5 milióna.

Tieto údaje spolu s nedávno zverejnenými štatistikami, ktoré ukázali, že v máji ubudlo v súkromnom sektore v USA menej pracovných miest, ako ekonómovia predpovedali, naznačujú, že americký trh práce už zrejme najhoršiu fázu tzv. koronakrízy prekonal.

Produktivita práce v USA v 1. štvrťroku klesla, mzdové náklady vzrástli



Produktivita práce v USA v 1. štvrťroku 2020 klesla menej, ako analytici odhadovali, zatiaľ čo mzdové náklady rástli o niečo rýchlejšie, ako sa čakalo.

Americké ministerstvo práce vo štvrtok oznámilo, že produktivita práce sa v prvých troch mesiacoch 2020 znížila o 0,9 %. To je oveľa miernejší pokles ako o 2,5 %, ktorý signalizoval pred mesiacom predbežný odhad.

Mzdové náklady, naopak, rástli v 1. kvartáli rýchlejšie, a to o 5,1 % namiesto pôvodne odhadovaných 4,8 %.

Produktivita, množstvo produkcie za hodinu práce, v uplynulom desaťročí zaostávala, čo je znepokojujúci vývoj, ktorý ekonómovia nedokázali primerane vysvetliť. Produktivita je kľúčom k zvyšovaniu životnej úrovne a pomalé tempo jej rastu v ostatných rokoch bolo hlavným dôvodom slabšieho rastu miezd.

Revízia údajov o produktivite nasledovala po revidovaných údajoch o hrubom domácom produkte minulý týždeň, ktorý v 1. štvrťroku klesol medziročne o 5 % a nie o 4,8 %, ako uviedol predbežný odhad pred mesiacom.