Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Poslanci okolo P. Pellegriniho navrhujú zvýšiť ošetrovné

Na snímke podpredseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (uprostred) počas tlačovej konferencie pri príležitosti oficiálneho začiatku zbierania podpisov na založenie novej politickej strany HLAS – sociálna demokracia. Vľavo Erik Tomáš, tretia zľava Ľubica Laššáková, piata zľava Denisa Saková. V Banskej Bystrici 13. júla 2020. Foto: TASR - Ján Krošlák

Ošetrovné poberá poistenec, ak osobne a celodenne ošetruje dieťa do dovŕšenia šestnásteho roku veku, ak to nevyhnutne vyžaduje jeho zdravotný stav.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho navrhujú zvýšiť v čase koronakrízy ošetrovné. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení, ktorú predložili do parlamentu. Plénum by malo o nej rokovať na riadnej septembrovej schôdzi.

Poslanci chcú novelou zákona pomôcť najohroznejším skupinám obyvateľstva, ktoré v čase krízovej situácie čelia výpadku príjmov. Podľa súčasnej právnej úpravy sa výška špeciálneho ošetrovného počas krízovej situácie vypočítava podľa štandardného režimu ošetrovného vo výške 55 % denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Poslanci však navrhujú doplniť do zákona o sociálnom poistení nový odsek, ktorý upravuje špeciálnu výšku ošetrovného počas krízovej situácie súvisiacej s novým koronavírusom na 75 % denného vymeriavacieho základu. "V záujme reflektovania požiadaviek aplikačnej praxe sa navrhuje, aby bola výška ošetrovného zvýšená, tak aby kompenzovala poisteným osobám stratu príjmu v takej miere, ktorá zabezpečí ich dôstojné fungovanie," priblížili v predkladacej správe k novele zákona poslanci.

Ošetrovné poberá poistenec, ak osobne a celodenne ošetruje dieťa do dovŕšenia šestnásteho roku veku, ak to nevyhnutne vyžaduje jeho zdravotný stav. Poslanci navrhujú, aby novela začala platiť dňom vyhlásenia.