Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rast životného minima ovplyvní exekučné zrážky z dôchodku

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Zvýšenie životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku.

Bratislava 1. júla (TASR) - Od stredy sa mení výška životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Vzrastie z 210,20 eura mesačne na 214,83 eura mesačne. Zmena životného minima k tomuto dátumu ovplyvní exekučné zrážky z dôchodkovej dávky a rozhodovanie o vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok. Zvýšenie životného minima bude mať vplyv aj na ďalšie dávky.

Od 1. júla tohto roka bude Sociálna poisťovňa (SP) väčšine dôchodcov, ktorým z dôchodku vykonáva exekučné zrážky, poukazovať vyšší dôchodok. Spôsobí to zvýšenie minima, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať a ktoré predstavuje 100 % životného minima. Do 30. júna tohto roka predstavovalo životné minimum pre jednu plnoletú fyzickú osobu 210,20 eura mesačne. Po zmene životného minima od 1. júla 2020 to bude viac, a to 214,83 eura mesačne. "Základ pre každú osobu, ktorej dôchodca poskytuje výživné, je 50 % životného minima a od 1. júla 2020 sa suma zvýši na 107,41 eura mesačne. Predtým bola 105,10 eura mesačne," vyčíslila SP. Osobitne je stanovené základné minimum, ktoré musí dôchodcovi zostať vtedy, ak je zrážka z dôchodku výživným na maloleté dieťa.

Zvýšenie životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, keď je dôchodok nižší ako minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať. "Neznamená to však, že exekúcia zanikla. Exekúcia naďalej existuje, len sa z nej nevykonávajú zrážky z dôchodku. O samotnej exekúcii a vykonávaní zrážok z dôchodkovej dávky nerozhoduje SP, ale príslušný exekútor," upozornila SP.

Po zmene životného minima vykoná Sociálna poisťovňa zrážky z dôchodku prvýkrát podľa uvedených pravidiel vo výplatnom termíne v auguste tohto roka, pričom dôchodcom vyplatí aj peniaze, ktoré budú za júl 2020 zrazené navyše. O zmene výšky exekučnej zrážky budú dôchodcovia písomne informovaní.

Vyššie životné minimum ovplyvní aj predčasný starobný dôchodok. Jednou z viacerých podmienok vzniku nároku naň je to, že výška predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, presahuje 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, alebo ak si poistenec sporil v druhom pilieri, súčet predčasného starobného dôchodku z prvého piliera a predčasného starobného dôchodku z druhého piliera je vyšší ako 1,2-násobok životného minima. Od 1. júla 2020 nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká od 257,80 eura mesačne. Do 30. júna tohto roka to bolo 252,30 eura.