Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ukončenie lockdownu v Rakúsku mierne znížilo počet nezamestných

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrad práce Arbeitsmarktservice momentálne eviduje 58 000 voľných pracovných miest, z ktorých 39 000 pribudlo v januári.

Viedeň 9. februára (TASR) - Ukončenie lockdownu v rakúskych obchodoch a službách viedlo k miernemu poklesu nezamestnanosti. V súčasnosti je evidovaných 525 992 nezamestnaných a osôb absolvujúcich školenia, čo je zhruba o 4500 ľudí menej než pred týždňom.

Hospodársky pokles však podľa rakúskeho ministerstva práce pretrváva. Podľa Inštitútu pre hospodársky výskum (Wifo) hrubý domáci produkt (HDP) je takmer o 14 % nižší než vlani. Na výpočet týždenného hospodárskeho indexu používa Wifo 14 zdrojov dát, okrem iného výkony nákladnej dopravy, spotrebu elektrickej energie, počet nezamestnaných či dáta o platobnom styku. Lockdown stojí približne miliardu eur týždenne, uzatvorenie hotelov a gastronómie v Rakúsku znižuje HDP tohto sektora zhruba o 3,5 % týždenne. Ekonomiku podporujú najmä priemysel, stavebníctvo a export.

Pre pandémiu sú počty nezamestnaných a ľudí v režime kurzarbeit naďalej na vysokej úrovni. V režime kurzarbeit je v súčasnosti zhruba 450.000 ľudí, pred týždňom to bolo takmer 459.000 osôb. Úrad práce Arbeitsmarktservice (AMS) sa aj napriek koronakríze stále snaží sprostredkovať prácu čo najvyššiemu počtu ľudí. V januári takto našlo prácu 44.500 ľudí, čo je medziročne zhruba o 9000 menej. AMS momentálne eviduje 58 000 voľných pracovných miest, z ktorých 39 000 pribudlo v januári.