Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Úrady práce v rámci Prvej pomoci odoslali takmer 370 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Čerpanie pomoci sa v apríli a v máji tohto roka zintenzívnilo.

Bratislava 6. júla (TASR) - Úrady práce odoslali k 2. júlu tohto roka takmer 370 miliónov eur na mzdy zamestnancov a podporu samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) v rámci jednotlivých opatrení "Prvej pomoci". Zdroje smerovali na udržanie približne pol milióna pracovných miest, teda na miesto každého štvrtého zamestnanca. Vyplýva to z druhej aktualizácie hodnotenia opatrení na podporu pracujúcich a ich rodín, ktorú vypracoval Inštitút sociálnej politiky (ISP) pri ministerstve práce.

Čerpanie pomoci sa v apríli a v máji tohto roka zintenzívnilo. Na aprílovú prvú pomoc bolo doteraz vynaložených 171 miliónov eur, čo je v porovnaní s marcom viac o takmer 108 %. Vzrástlo najmä čerpanie v opatrení 3A, teda v rámci tzv.kurzarbeitu, a to až o 24,5 milióna eur. Viac ako 120 % medzimesačný nárast je aj pri opatrení číslo dva, v rámci ktorého žiadajú SZČO o príspevky na seba a pri opatrení 3B, v rámci ktorého vyplácajú úrady paušálne príspevky na mzdy zamestnancov, bol nárast o 120,9 %. Najnižší medzimesačný nárast je pri opatrení jedna pre zatvorené prevádzky, keďže postupne dochádzalo k ich otváraniu.

V apríli sa pomoc nielen zvýšila, ale aj zrýchlila. Podnikateľom s už podpísanou dohodou stačilo predložiť výkaz, čo skrátilo vybavenie pomoci na dva pracovné dni. Novým žiadateľom trvalo zúradovanie pomoci od prijatia žiadosti po úhradu menej ako sedem pracovných dní.

V júni tohto roka sa medziročne zvýšil počet vyplateného ošetrovného (OČR) takmer desaťnásobne. Počet dávok stúpol z 13.477 v júni 2019 na 131.851 v júni tohto roka. Zo všetkých od marca vyplatených OČR predstavujú tie pandemické necelých 87 %. Keďže školy sú bežne cez prázdniny zatvorené, rodičia v júli a v auguste nemajú nárok na pandemickú OČR. Na túto dávku však majú nárok naďalej rodičia detí, ktoré navštevujú jasle alebo škôlku.