Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Záujem o rekondičné pobyty pre seniorov po zvýšení príspevku stúpol

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Aktuálne je príspevok určený pre 14.000 seniorov, jednotlivé poukazy prerozdeľuje Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS), Konfederácia odborových zväzov SR a Odborový zväz potravinárov SR.

Vysoké Tatry 30. mája (TASR) - Záujem o rekondičné pobyty pre seniorov po minuloročnom zvýšení príspevku z 50 na 100 eur stúpol o takmer 100 percent. Na tlačovej konferencii vo Vysokých Tatrách to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas - SD). Zároveň potvrdil, že rezort v tomto roku zdvojnásobil celkový objem financií na tento účel zo 700.000 eur na 1,4 milióna eur. Cieľom rezortu je podľa Tomáša každoročne balík peňazí zvýšiť o 700.000 eur, aby sa príspevok dostal k vyššiemu počtu seniorov.

"Program funguje od roku 2011 a uchytil sa veľmi dobre. Musím skonštatovať, že tieto pobyty naozaj zlepšujú psychickú i fyzickú kondíciu seniorov a podporujú ich socializáciu. Zároveň majú aj zaujímavý ekonomický aspekt, pretože podporujeme kúpeľníctvo a cestovný ruch. Viac ako polovicu klientov v kúpeľoch totiž tvoria seniori. Mnohí z nich si však často tieto poukazy mýlia s klasickými kúpeľnými pobytmi, ktoré sú preplácané zo zdravotného poistenia," skonštatoval Tomáš.

Aktuálne je príspevok určený pre 14.000 seniorov, jednotlivé poukazy prerozdeľuje Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS), Konfederácia odborových zväzov SR a Odborový zväz potravinárov SR. "V našich hoteloch sme tento aj minulý rok prerozdelili 5000 poukazov, záujem bol veľký, do týždňa boli rozpredané. Niektorí z našich klientov si pobyt rezervujú aj pol roka v predstihu. Najčastejšie sú v mesiacoch jún, september a október a najväčší záujem je o hotely v Liptovskom Jáne a v Starej Ľubovni," zhodnotila marketingová a obchodná riaditeľka siete hotelov Sorea Beáta Töröková. Potvrdila, že záujem zo strany seniorov po zvýšení príspevku stúpol o približne 80 percent. Prostredníctvom KOZ majú seniori k dispozícii dohromady 12 rekreačných zariadení, kde si môžu poukaz uplatniť. Priemerná dĺžka pobytu je päť až šesť nocí a priemerná cena sa pohybuje na úrovni 300 eur.

Krajský predseda JDS v Košiciach Ján Butala upozornil, že ceny v tomto sektore služieb rástli, a tak si rekondičný pobyt mnohí seniori nemohli dovoliť. Po zvýšení príspevku na 100 eur sa však situácia zmenila. "Tieto pobyty majú pozitívny rozmer nielen relaxačný, ale aj po tej sociálnej stránke. Osamelí seniori tak môžu vycestovať a stretávajú sa so svojimi rovesníkmi. Význam to určite má," zhodnotil Butala a zdôraznil, že majú problém uspokojiť dopyt. Aktuálne spolupracujú s 18 zariadeniami, kde si môžu seniori poukaz uplatniť. Ocenil, že úroveň poskytovaných služieb v nich sa za uplynulé roky zvýšila.

MPSVR: Dotáciu na rekondičné pobyty využije v tomto roku skoro 14.000 seniorov



Dotáciu na podporu rekondičných aktivít využije v tomto roku skoro 14.000 seniorov. Štát na tieto pobyty prvýkrát prispeje sumou 100 eur vo vybraných kúpeľoch či iných rekreačných zariadeniach na Slovensku. Celková výška rozdaných poukazov je skoro 1,4 milióna eur. Informoval o tom vo štvrtok odbor komunikácie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

"Mojím záväzkom do budúcna je, aby sme každý rok k celkovému objemu peňazí dokázali opäť niečo pridať, aby sa k týmto pobytom dostalo čo najviac seniorov. Mám predstavu, že by to malo byť o tých 700.000 eur viac, čo by znamenalo sumu 2,1 milióna eur už na budúci rok," uviedol šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

Dotácia na seniorské pobyty je podľa ministerstva určená poberateľom dôchodkov, a to starobného, predčasného starobného a výsluhového. Na terapie či liečbu pritom nie je potrebné odporúčanie lekára. Štát im na konkrétny pobyt prispeje sumou 100 eur na osobu, ktorá sa odráta z jeho celkovej ceny.

"Záujem o tieto pobyty je obrovský, pričom už dnes prevyšuje zákonom stanovený balík dotácií ministerstva práce na daný rozpočtový rok, ktorý sa oproti minulému roku zdvojnásobil a predstavuje takmer 1,4 milióna eur," dodal odbor komunikácie rezortu.

Dotáciu na podporu rekondičných aktivít poskytuje MPSVR SR občianskym združeniam a odborovým organizáciám, ktoré vedia zabezpečiť rekondičné pobyty pre najmenej 2500 fyzických osôb s trvalým pobytom na Slovensku. Konkrétne ide o Jednotu dôchodcov na Slovensku (JDS), Konfederáciu odborových zväzov (KOZ) a Odborový zväz potravinárov (OZP). "Tie majú uzatvorené dohody s konkrétnymi zariadeniami na poskytovanie takto dotovaných pobytov pre seniorov. Na príspevok však nie je zákonný nárok," uzavrel rezort.