Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Sociálny výbor prerokoval sériu návrhov, zákon o inšpekcii neodobril

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Návrh zákona o prístupnosti služieb pre osoby so zdravotným postihnutím by mal uľahčiť najmä nezávislý život ŤZP osobám.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Výbor Národnej rady (NR) SR pre sociálne veci v utorok prerokoval sériu návrhov zákonov z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Tlačový odbor rezortu priblížil, že navrhované zmeny prinášajú lepšie podmienky pre profesionálnych rodičov, zavádzajú platené voľno pre otcov pri narodení dieťaťa aj lepší dozor nad dodržiavaním povinností a kvality starostlivosti o klientov v zariadeniach sociálnych služieb. Výbor však neodobril návrh zákona o inšpekcii v sociálnych veciach.

Zákon o inšpekcii v sociálnych veciach podľa rezortu práce poputuje na rokovanie parlamentu v predloženom znení, pričom o pozmeňujúcich návrhoch budú rokovať poslanci priamo v pléne. Návrh zákona by mal zabezpečiť lepší a efektívnejší dozor nad dodržiavaním povinností pri poskytovaní sociálnych služieb, pri poskytovaní peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP) a v oblasti sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately.

Návrh zákona o prístupnosti služieb pre osoby so zdravotným postihnutím by mal uľahčiť najmä nezávislý život ŤZP osobám. Novela Zákonníka práce má zasa pracovníkom zabezpečiť transparentné a predvídateľné pracovné podmienky. Rovnako by mala priniesť väčšiu podporu rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom rodičov a osôb s opatrovateľskými povinnosťami. Zaviesť sa má napríklad inštitút tzv. otcovskej dovolenky.

Návrh zákona o profesionálnych náhradných rodičoch zasa rieši problematické okruhy výkonu práce profesionálneho náhradného rodiča, ako sú miesto výkonu práce, pracovný čas či odmeňovanie. Pozmeňujúcim návrhom z rezortu práce sa základná mzda náhradného rodiča navrhuje zvýšiť na 940 eur, čím sa zvýšia aj jednotlivé príplatky, napríklad príplatok za počet detí.