Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Inšpektorát SOI pokračuje v kontrole humenského výrobcu tepla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podnet na kontrolu energetickej spoločnosti podal distribútor tepla Humenská energetická spoločnosť po tom, čo Chemes znížil teplotu vykurovacej vody oproti platnej teplotnej krivke.

Humenné 22. novembra (TASR) – Prešovský inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) naďalej pokračuje v kontrole výrobcu tepla v meste Humenné, spoločnosti Chemes. Znížením teploty vykurovacej vody, ku ktorému došlo počas niekoľkých dní začiatkom novembra, sa zaoberá i súd. Samospráva hovorí o "nateraz zažehnaných" problémoch.

Podnet na kontrolu energetickej spoločnosti podal na inšpektorát SOI distribútor tepla Humenská energetická spoločnosť (HES) po tom, čo Chemes znížil teplotu vykurovacej vody oproti platnej teplotnej krivke o šesť až desať stupňov Celzia. Podľa samosprávy sa problémy dotkli približne desiatich percent odberných miest v meste a obyvateľov 25 bytových domov. "Pre možné podchladenie obyvateľov mohlo byť ohrozené zdravie týchto občanov, preto inšpektorát SOI v Prešove konal bezodkladne," priblížil ústredný riaditeľ SOI Marcel Suchár s tým, že dodávateľ na základe hroziaceho protokolu a následnej sankcie za porušenie zákona o tepelnej energetike hneď na nasledujúci deň obnovil dodávku teplej vody v plnom rozsahu. "Informácie o plnej dodávke tepelnej energie nám potvrdil podávateľ podnetu. Kontrola naďalej prebieha a po jej vykonaní bude podávateľ podnetu informovaný o výsledku kontroly," doplnil Suchár.

Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa Krajského súdu (KS) v Prešove Ivana Petrufová, mestská spoločnosť HES zároveň podala na Okresnom súde (OS) Humenné návrh na nariadenie neodkladného opatrenia, ktorým by mal výrobca tepla povinnosť "zdržať sa akýchkoľvek úkonov smerujúcich k prerušeniu, obmedzeniu alebo zastaveniu dodávok tepla" a "zabezpečiť nerušenú a priebežnú dodávku tepla v zodpovedajúcej kvalite a s rešpektovaním odchýlky v odberoch v rozmedzí piatich percent". "Aktuálne v danej veci bola žalovaným, spoločnosťou Chemes Humenné, vznesená námietka zaujatosti všetkých sudcov OS Humenné. Po vyjadrení všetkých sudcov k vznesenej námietke účastníkom konania bude spis postúpený KS v Prešove na rozhodnutie a po rozhodnutí o tejto námietke zákonný sudca môže o návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia rozhodnúť," ozrejmila Petrufová.

Situáciu v mestskom tepelnom hospodárstve mala podľa slov Mariána Škubu z tlačového referátu mestského úradu komunikovať samospráva aj so štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva či s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

ÚRSO v septembri zamietol Chemesu žiadosť o schválenie zvýšenej ceny tepla o 30 percent, argumentovanú rapídnym nárastom ceny zemného plynu. Dôvodom bola procesná chyba, keďže výrobca tepla podal návrh na zmenu cenového rozhodnutia v čase, keď predchádzajúce cenové konanie nenadobudlo právoplatnosť.