Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Sólymos: Osud hlinikárne Slovalco mala v rukách vláda, zlyhala

Priestory Slovalco. Foto: TASR - Ján Krošlák

Uviedol to predseda republikovej rady mimoparlamentnej strany Aliancia László Sólymos v reakcii na odstavenie posledných pecí v žiarskej hlinikárni.

Bratislava/Žiar nad Hronom 11. januára (TASR) – Osud hlinikárne Slovalco v Žiari nad Hronom mala v rukách vláda, pri záchrane jednej z najdôležitejších fabrík pre žiarsky región i celé Slovensko zlyhala na celej čiare. Uviedol to predseda republikovej rady mimoparlamentnej strany Aliancia László Sólymos v reakcii na odstavenie posledných pecí v žiarskej hlinikárni. TASR o tom informovala hovorkyňa Aliancie Klára Magdeme.

"Nechali padnúť na kolená jednu z najmodernejších a najekologickejších fabrík nielen na celoslovenskej, ale aj na celoeurópskej úrovni. Ekologický hliník pre ich nečinnosť budeme nútení nahradiť špinavým čínskym hliníkom. Pre neodbornosť a nedbanlivosť vládnych činiteľov stovky zamestnancov prídu o prácu a príjem, rovnaký osud čaká aj tisícky ľudí v subdodávateľských firmách Slovalca," skonštatoval Sólymos. Ako dodal, hlinikáreň bola najväčším zamestnávateľom v regióne a investovala aj do rozvoja mesta i celého regiónu.

Hlinikáreň Slovalco pôvodne prevádzkovala 226 elektrolýznych pecí, výrobu utlmila vlani v auguste. Rozhodnutie odstaviť posledných desať pecí na výrobu primárneho hliníka odsúhlasili v pondelok (9. 1.) akcionári spoločnosti. Ukončenie výroby sa má dotknúť približne 300 zamestnancov, v hlinikárni bude naďalej fungovať už len recyklačné centrum pre spracovanie procesného šrotu.

Slovalco dlhodobo žiada zmenu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami a úpravu výšky kompenzácií pre energeticky náročné podniky na úroveň iných priemyselných krajín EÚ. Podnik plánuje technológiu udržiavať v takom stave, aby ju bolo možné opätovne spustiť. Náklady na opätovný reštart výroby odhaduje na takmer 100 miliónov eur.