Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Sólymos chce tento rok dotiahnuť zonáciu Tatranského národného parku

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR László Sólymos. Foto: TASR - Jakub Kotian

Šéf envirorezortu priznáva, že bez dohody so súkromnými vlastníkmi pozemkov v Tatrách zonácia nebude.

Bratislava 5. januára (TASR) - Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) by bol rád, keby sa v tomto roku podarilo dotiahnuť zonáciu Tatranského národného parku (TANAP). O potrebe nového modelu fungovania v Tatrách sa hovorí už roky. "Dúfam, že sa blížime k tomu, aby sme tie rôzne záujmy a požiadavky vedeli skĺbiť, nájsť kompromisy," povedal v rozhovore pre TASR Sólymos.

Šéf envirorezortu priznáva, že bez dohody so súkromnými vlastníkmi pozemkov v Tatrách zonácia nebude. "Ctíme, že je tam súkromné vlastníctvo. Musíme sa s nimi dohodnúť, ponúknuť podmienky, ktoré budú akceptovať. Musia cítiť, že z toho budú mať nejaké plus, že tam bude národný park a začne sa ten región inak budovať," skonštatoval minister. Pripustil, že rokovania nie sú jednoduché.

Vedenie TANAP-u však podľa jeho slov veľmi intenzívne rokuje. Ocenil, že situáciu chce riešiť aj ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré považuje za významného partnera, aby sa zonácia podarila. "Bez nich to nejde," poznamenal s tým, že očakáva konštruktívny prístup.

Novú zonáciu TANAP-u sa pokúsil prijať už prvý kabinet Roberta Fica (Smer-SD). Proti návrhu sa však zdvihla vlna kritiky. Práce na zonácii sa opäť rozbehli po obnovení envirorezortu počas pôsobenia kabinetu Ivety Radičovej (ex SDKÚ-DS), exminister József Nagy (Most-Híd) však po páde vlády v roku 2012 oznámil, že túto otázku bude musieť doriešiť nová garnitúra. Nepodarilo sa to nakoniec ani tej a zonáciu nedokončil ani Sólymosov predchodca Peter Žiga (Smer-SD). Legislatívny rámec pre zonáciu dala novela zákona o ochrane prírody z roku 2007. Podľa platnej legislatívy bola zonácia schválená iba v Pieninskom národnom parku a Národnom parku Slovenský raj. Fungovanie Slovenského raja po zonácii dáva Sólymos za pozitívny príklad. Napĺňa ho optimizmom, že sa podarí aj zonácia TANAP-u. Okrem toho sa pracuje aj na zonácii národných parkov Poloniny a Muránska planina.

Minister životného prostredia priznáva, že treba vyriešiť aj otázku zonácie Národného parku Nízke Tatry. Pripomína však, že najprv by bolo dobré nastaviť pravidlá, ako má vyzerať národný park. "Najprv sa treba dohodnúť na zásadách," uzavrel.