Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Slovenská obchodná a priemyselná komora funguje už 30 rokov

Na archívnej snímke predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók. Foto: TASR/Pavol Zachar

Od začiatku činnosti je na čele SOPK ako predseda Peter Mihók. Rovnako mala komora doteraz len jedného generálneho tajomníka Martina Hrivíka.

Bratislava 9. júla (TASR) - Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) si tento rok pripomína 30 rokov od svojho založenia 1. júla 1992. Za tento čas zorganizovala 915 podnikateľských misií do zahraničia a prijala 1220 misií podnikateľov zo zahraničia na Slovensku.

Ako ďalej komora pri tejto príležitosti informovala, za 30 rokov fungovania zabezpečila pre podnikateľov 633 spoločných účastí na veľtrhoch a výstavách v zahraničí a 399 spoločných účastí na veľtrhoch a výstavách na Slovensku. Za toto obdobie tiež vystavila 45.313 ATA karnetov, ktoré sú colným dokumentom pre dočasný vývoz, a overila 649.645 obchodných dokladov.

SOPK poskytla počas svojho fungovania podnikateľským subjektom 37.902 konzultačno-poradenských služieb. Ich témami boli podľa komory napríklad obchodné záväzkové vzťahy, zmluvy o založení obchodných spoločností, pracovné právo, colná problematika či pandemické opatrenia. Vypracovala tiež 3553 stanovísk a pripomienok ku koncepčným materiálom, právnym normám a opatreniam z oblasti podnikania.

Komora má uzatvorených celkom 119 dohôd o spolupráci so zahraničnými obchodnými komorami na úrovni Úradu SOPK. Ďalších 186 dohôd o spolupráci majú uzatvorených slovenské regionálne komory s regionálnymi obchodnými a priemyselnými komorami v zahraničí.

Od začiatku činnosti je na čele SOPK ako predseda Peter Mihók. Rovnako mala komora doteraz len jedného generálneho tajomníka Martina Hrivíka. Na postoch podpredsedov sa za 30 rokov vystriedalo 11 ľudí, na poste predsedu Dozornej rady SOPK boli dvaja ľudia. Od začiatku jej činnosti pracuje v SOPK osem zamestnancov, informovala pri príležitosti 30 rokov fungovania komora.

Na začiatku činnosti v roku 1992 mala SOPK osem regionálnych kancelárií (Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Nitra, Trenčín, Žilina, Michalovce a Rimavská Sobota). V súčasnosti tvorí jej regionálne štruktúry osem regionálnych komôr (Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Nitra, Prešov, Trenčín, Trnava, Žilina) a dve kancelárie (Ružomberok, Lučenec).