Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SOPK udelila Zlatú medailu prezidentovi Siemens AG P.Löscherovi

Zlatá medaila SOPK je najvyššie ocenenie, ktoré komora udeľuje najmä zahraničným partnerom.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók odovzdal najvyššie komorové ocenenie – Zlatú medailu SOPK – prezidentovi a CEO spoločnosti Siemens AG Petrovi Löscherovi, ktorý je v Bratislave pri príležitosti osláv 110. výročia pôsobenia spoločnosti Siemens na Slovensku.

Zlatá medaila SOPK je najvyššie ocenenie, ktoré komora udeľuje najmä zahraničným partnerom za ich mimoriadne zásluhy o rozvoj hospodárskej a obchodnej spolupráce so Slovenskou republikou.

Začiatky pôsobnosti Siemensu na Slovensku sa datujú do roku 1902, keď sa realizovala výstavba elektrického verejného osvetlenia v Bratislave. Ešte v čase existencie Rakúsko-Uhorska v roku 1912 postavil Siemens Tatranskú elektrickú železnicu. Spoločnosť pôsobila na našom území až do prevratu v roku 1948, opätovný rozvoj aktivít nastal až po zmenách v roku 1989. Od roku 1993 pôsobí na Slovensku samostatná spoločnosť – Siemens, s. r. o., ktorá je dcérskou spoločnosťou rakúskej Siemens AG Österreich. Počas 110-ročnej histórie bol Siemens partnerom technologickej premeny krajiny a spoločnosti.

Celkovo je v súčasnosti Siemens zastúpený v Slovenskej republike 11 spoločnosťami v 14 mestách. V uplynulom roku dosiahli obrat vo výške takmer 652 miliónov eur. Spoločnosť je významným investorom v SR nielen z pohľadu preinvestovaných prostriedkov, ale predovšetkým zamestnanosti, kde patrí dlhodobo k silným regionálnym zamestnávateľom s celkovým počtom 4418 pracovníkov.

Siemens na Slovensku k dnešnému dňu realizoval celý rad významných projektov vo všetkých oblastiach svojej pôsobnosti, ktorými sú priemysel, energetika, mestá a infraštruktúra, zdravotníctvo. Systematicky podporuje slovenské technické vzdelávanie od úrovne stredných škôl. Bol tiež iniciátorom spoločnej dohody firiem o dodržiavaní princípov etického správania v podnikaní.