Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

SOPK:Vznik podnikateľskej komory v Karpatskom oblúku vnímame negatívne

Na snímke predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók. Foto: TASR/Pavol Zachar

SOPK, uvádza sa v stanovisku, vníma tento krok maďarskej strany negatívne, pretože už pred niekoľkými rokmi po vzájomnej dohode s Maďarskou obchodnou a priemyselnou komorou zavrhli tento návrh.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Vznik Komory na podporu podnikania v Karpatskom oblúku, ktorú založili v Budapešti, považuje Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) za zbytočný krok, ktorý navyše vzhľadom na personálne obsadenie vrcholných pozícií je viac politický ako ekonomický a v daných oblastiach neprináša žiadnu novú podnikateľskú dimenziu. Píše sa v stanovisku, ktoré vo štvrtok poskytla TASR SOPK.

SOPK, uvádza sa v stanovisku, vníma tento krok maďarskej strany negatívne, pretože už pred niekoľkými rokmi po vzájomnej dohode s Maďarskou obchodnou a priemyselnou komorou „zavrhli“ tento návrh. A teraz z nejakých, zrejme politických dôvodov sa maďarská strana vracia k tejto myšlienke, ktorá presahuje hranice Maďarska a dotýka sa aktivít obchodných a priemyselných komôr susedných krajín. "Nikto nepožiadal Slovenskú obchodnú a priemyselnú komoru o vyjadrenie, hoci aktivity komory Karpatského oblúka majú zasahovať aj na naše územie, nikto zo zakladateľov neprezentoval žiadny takýto projekt ani v rámci Medzinárodnej obchodnej komory, ani v rámci Európskeho združenia obchodných a priemyselných komôr Eurochambres," uvádza sa v stanovisku.

SOPK preto toto rozhodnutie maďarskej strany vníma ako politický krok, ktorý v zásade neprináša novú podnikateľskú dimenziu v daných oblastiach. Myslíme si, že rozsah spolupráce medzi SOPK a Maďarskou obchodnou a priemyselnou komorou je dostatočne široký, aby vedel pokryť tie sféry, ktoré pre svoj rozvoj podnikatelia v oboch krajinách potrebujú. To znamená aj spoluprácu v národnostne zmiešaných oblastiach. Navyše, už viacero rokov práve na základe dohody medzi Maďarskou obchodnou a priemyselnou komorou a SOPK funguje spoločná Slovensko-maďarská obchodná komora, ktorej väčšina členov je zo Slovenska.

SOPK bude o svojom postoji informovať Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, a tiež predsedu vlády SR.