Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovenský ochranársky snem vyzval na dodržiavanie enviroštandardov

Viac ako pol stovky mladých reportérov pre životné prostredie z 12 škôl z celého Slovenska sa stretlo 27. novembra 2019 v Trenčíne na historicky najväčšom celodennom workshope. Zdokonaľovali sa v tvorbe videoreportáží a zároveň navrhovali konkrétne riešenia pre lepšiu kvalitu života v centre mesta. Na archívnej snímke mladí reportéri tvoria reportáže v centre Trenčína. FOTO TASR - Radovan Stoklasa Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zároveň poukázali na to, že pri benevolentnom prístupe hrozí strata konkurencieschopnosti, až zánik tých producentov v EÚ, ktorí štandardy dodržiavať musia - vrátane farmárov.

Bratislava 24. februára (TASR) – Aby Európska únia (EÚ), respektíve jej členské štáty, dovážala produkty, pri výrobe ktorých sa nedodržujú štandardy na ochranu životného prostredia, klímy, prírody a zdravia, je neprípustné. Upozornili na to členovia Slovenského ochranárskeho snemu (SOS), ktorí zároveň poukázali na to, že pri benevolentnom prístupe hrozí strata konkurencieschopnosti, až zánik tých producentov v EÚ, ktorí štandardy dodržiavať musia - vrátane farmárov.

"Vyzývame všetkých kompetentných na komunálnej, národnej i medzinárodnej úrovni, aby v rámci svojich kompetencií zabezpečili, respektíve trvali na dodržiavaní, a prípadne i sprísňovaní, štandardov na ochranu životného prostredia, klímy, prírody a zdravia," uviedli vo vyhlásení členovia SOS, ktorí sa ním obracajú na slovenských politikov a úradníkov pôsobiacich v SR i štruktúrach EÚ. Apelujú na nich, aby zabezpečili ochranu týchto štandardov i voči tretím krajinám pri akýchkoľvek obchodných rokovaniach, ako napríklad aktuálne pri opätovne otvorených rokovaniach EÚ – USA k Transatlantickému partnerstvu v oblasti obchodu a investícií (tzv. TTIP).