Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Južná Kórea podporí automobilový sektor počas krízy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Pomoc pre automobilový sektor je súčasťou záchranného balíka na podporu ekonomiky v celkovej hodnote 50 biliónov wonov (37,44 miliardy eur)

Soul 23. marca (TASR) - Južná Kórea poskytne finančnú a logistickú podporu automobilovému sektoru, ktorý zápasí s dôsledkami šírenia nového koronavírusu. Sektor, ktorý zamestnáva približne 12 % z celkovej pracovnej sily, je jedným z kľúčových pre juhokórejskú ekonomiku.

Pandémia nového koronavírusu donútila automobilky v Európe a USA zatvoriť svoje závody, čo zasiahlo aj juhokórejské firmy Hyundai a Kia. "Je potrebné pripraviť sa na šok, spôsobený globálnym poklesom dopytu a problémami v Európe," povedal juhokórejský minister obchodu Sung Jun-mo na stretnutí so zástupcami združení v automobilovom sektore a firiem zabezpečujúcich dodávku komponentov. "Rozhodujúce je, aby sme túto bezprecedentnú krízu prežili," dodal.

Pomoc pre automobilový sektor je súčasťou záchranného balíka na podporu ekonomiky v celkovej hodnote 50 biliónov wonov (37,44 miliardy eur), ktorý juhokórejská vláda oznámila minulý týždeň. Ministerstvo obchodu však nezverejnilo podrobnosti o rozsahu podpory pre automobilový priemysel, ani v akej forme ju plánuje poskytnúť.

Podobne ako iné automobilky aj Hyundai a Kia museli pre pandémiu postupne zastaviť prevádzku vo svojich závodoch v Európe a USA. Európa a Spojené štáty sa pritom na celkovom exporte juhokórejských automobiliek podieľajú približne 70 % a na exporte komponentov zhruba 54 %.

(1 EUR = 1335,64 KRW)