Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Southwest Airlines stiahli z prevádzky 30 Boeingov 737 MAX 8

Na archívnej snímke z 18. novembra 2020 pracovník kontroluje motor lietadla Boeing 727 Max 8 pre dopravcu Southwest Airlines na letisku v americkom Rentone. Foto: TASR/AP

Southwest Airlines zatiaľ nahradí týchto 30 strojov na svojich linkách inými lietadlami zo svojej flotily.

Dallas 9. apríla (TASR) - Americká letecká spoločnosť Southwest Airlines v piatok oznámila, že sťahuje z prevádzky 30 zo svojich 58 lietadiel typu Boeing 737 MAX 8. Americký výrobca Boeing totiž požiadal niektorých dopravcov, aby skontrolovali a v prípade potreby vyriešili možné problémy s elektrickým systémom týchto lietadiel.

Southwest Airlines zatiaľ nahradí týchto 30 strojov na svojich linkách inými lietadlami zo svojej flotily.

Boeing vo svojom vyhlásení uviedol, že požiadal 16 zákazníkov, aby skontrolovali, či je v dotknutých lietadlách 737 MAX dostatočne ukostrený komponent elektrického systému.

Model 737 MAX sa pritom vrátil do prevádzky len koncom minulého roka po 20-mesačnom zákaze letov v súvislosti s dvoma tragickými nehodami krátko po sebe, pri ktorých zahynulo 346 ľudí.

Hovorca Boeingu v e-maili uviedol, že tento problém nesúvisí s kľúčovým bezpečnostným systémom MCAS, ktorý bol príčinou globálneho uzemnenia strojov 737 MAX. Dodal, že koncern „úzko spolupracuje“ s americkým Federálnym úradom pre letectvo (FAA). Klientom, ktorých sa to týka, "poskytne pokyny, ako problém vyriešiť".

Southwest Airlines pritom nedávno oznámili objednávku na 100 lietadiel Boeing 737 MAX a opciu na ďalších 155.