Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Southwest Airlines vykázali za 3. štvrťrok 2021 zisk

Na archívnej snímke lietadlo leteckej spoločnosti Southwest Airlines. Foto: TASR/AP

Americký letecký dopravca, ktorý sa zameriava najmä na domáci trh, zrušil tento mesiac viac ako 2000 letov pre zlé počasie.

Dallas 21. októbra (TASR) - Americká letecká spoločnosť Southwest Airlines vykázala za 3. štvrťrok 2021 zisk vďaka programom vládnej pomoci počas pandémie nového koronavírusu. Upozornila však, že nedávne zrušenie letov pre zlé počasie budú spoločnosť stáť 75 miliónov USD (64,45 milióna eur). Má tiež problémy s hľadaním personálu, čo brzdí zvyšovanie kapacity.

Americký letecký dopravca, ktorý sa zameriava najmä na domáci trh, zrušil tento mesiac viac ako 2000 letov pre zlé počasie. Jeho ťažkosti ešte zhoršil nedostatok personálu na zvýšenie kapacity.

Generálny riaditeľ Gary Kelly vo vyhlásení skonštatoval, že aerolínie museli upraviť plány zvyšovania kapacity a prispôsobiť ich súčasnému stavu personálu. Do konca roky by chceli prijať 5000 nových ľudí, pričom v súčasnosti sú už viac ako v polovici cesty k tomuto cieľu.

Po problémoch na začiatku mesiaca dopravca odhaduje náklady vo výške 75 miliónov USD na „vrátenie peňazí zákazníkom“.

Southwest Airlines teraz očakávajú, že kapacita sedadiel bude v decembri o 8 % nižšia ako v roku 2019 po predchádzajúcej prognóze jej poklesu o 5 %. Predpovedajú tiež, že obsadenosť lietadiel dosiahne 80 až 85 % z úrovní v roku 2019.

Spoločnosť vykázala v 3. štvrťroku zisk 446 miliónov USD, pričom v tomto čísle je zahrnutých aj 763 miliónmi USD z fondov na podporu pracovných miest, ktoré leteckej spoločnosti umožnili vyhnúť sa strate.