Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Ekonomika

Agentúra S&P Global zhoršila vyhliadky rastu rozvíjajúcich sa ekonomík

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

S&P Global v utorok uviedla, že v súčasnosti očakáva na budúci rok reálny rast rozvíjajúcich sa ekonomík na úrovni 3,8 %. V predchádzajúcej prognóze uvádzala rast o 4,1 %.

Londýn 29. novembra (TASR) - Ratingová agentúra S&P Global Ratings zhoršila vyhliadky vývoja rozvíjajúcich sa ekonomík v budúcom roku. Ako dôvod uviedla pretrvávajúce tlaky v dôsledku konfliktu Ruska a Ukrajiny, pokračujúcu pandémiu nového koronavírusu a sprísňovanie menovej politiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

S&P Global v utorok uviedla, že v súčasnosti očakáva na budúci rok reálny rast rozvíjajúcich sa ekonomík na úrovni 3,8 %. V predchádzajúcej prognóze uvádzala rast o 4,1 %.

"Revízia rastu smerom nadol sa týka všetkých rozvíjajúcich sa ekonomík s výnimkou Číny a Saudskej Arábie, pričom väčšina ekonomík smeruje k rastu pod úrovňou ich dlhodobého rastového trendu," uviedla agentúra. Zároveň dodala, že v prípade rokov 2024 a 2025 zostávajú prognózy v podstate bez zmeny, pričom odhad predstavuje v priemere 4,3 %.

Čo sa týka inflácie, tá podľa S&P Global už vo väčšine rozvíjajúcich sa ekonomík dosiahla svoje maximum, prípadne sa k nemu blíži, keďže rast cien potravín a pohonných látok sa spomaľuje. Stále však v mnohých krajinách zotrváva nad inflačným cieľom príslušných centrálnych bánk, čo banky núti pokračovať v reštriktívnej menovej politike. "Avšak spomaľovanie inflácie a súbežné zhoršovanie ekonomických vyhliadok by mohlo v niektorých ekonomikách viesť do polovice budúceho roka k uvoľneniu menovej politiky, najmä v Latinskej Amerike," dodala S&P Global.